Magazin Godine Zdravlje

Statini uzrok smanjene fizičke aktivnosti kod starijih muškaraca?

Bol u mišićima, umor i slabost uobičajene su neželjene reakcije na statine koje bi mogle da uzrokuju smanjenu fizičku aktivnost kod starijih muškaraca, zaključak je istraživanja koja je objavljeno u JAMA Internal Medicine.

Da bi utvrdili da li je upotreba statina povezana sa fizičkom aktivnošću, dr Dejvi Li i njegove kolege analizirali su podatke iz istraživanja “Osteoporotični prelomi kod muškaraca”. Ovo istraživanje, završeno 2009. godine, tokom sedam godina je pratilo 3.000 muškaraca koji su u proseku imali 73 godine.

Neki od tih starijih muškaraca godinama su koristi statine, neki tek što su počeli sa terapijom, a treća grupa nikada nije uzimala statine.

Rezultati upitnika samoprocene fizičke aktivnosti ukazali su na to da su muškarci koji su uzimali statine, kao grupa, bili manje fizički aktivni od onih koji ih nisu uzimali.

Autori ispitivanja, nakon što su isključili druge faktore koji bi mogli uticati na rezultate analize, misle da bi dobropoznata neželjena reakcija terapije statinima – bol u mišićima, mogla biti uzrok smanjene aktivnosti onih koji se leče ovim lekovima.

Bol u mišićima je samo jedan od mogućih sporednih dejstava statina. Iako Li i njegov tim istraživača ne preporučuju pacijentima da momentalno prekinu sa terapijom, ipak savetuju da se, ukoliko fizička aktivnost izaziva bol ili je drastično smanjena, obrate svojim lekarima. Trebalo bi da zajedno dođu do rešenja koje će poboljšati kvalitet života eventualnim određivanjem alternativne terapije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija