Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Startap Teranos – 9 milijardi za tehnologiju koja ne postoji

Slika: Guglov patent "uzimanja krvi bez uboda"

Američki medicinski startap Teranos, koji je trebalo da unese revoluciju u industriju krvnih analiza, objavio je da poništava sve nalaze napravljene na njihovom uređaju Edison u 2014. i 2015. godini. Pričali su da iz kapi krvi iz prsta mogu da obave preko 200 raznih analiza ali to je daleko od realnosti…

Kako piše Volstrit žurnal, Teranos je obavestio federalne organe zadužene za istragu njihovog poslovanja da su lekarima i klinikama poslali na desetine hiljada korigovanih nalaza i obrisali podatke koje je Edison prikupio za dve godine rada.

Drugim rečima, praktično su priznali da je tehnologija za čiji je razvoj kompanija dobila 700 miliona dolara ispala potpuna prevara.

Zbog lažnih rezultata pogrešno lečili ljude

Naime, u periodu ispitivanja uređaja, Teranos ne samo da je dobijao pogrešne rezultate po kojima su ljudi pogrešno lečeni, već je izgleda koristio standardne laboratorijske analize ali koji nisu bili dobro kalibrisani i njih je vraćao i predstavljao kao rezultate dobijene pomoću svog uređaja Edison.

Teranos je lekarima počeo da šalje ispravljene nalaze pre nekoliko nedelja. Međutim, ovo slanje ispravljenih nalaza tek je očajnički pokušaj Teranosa da se spase od sankcija regulatornih tela.

Istražitelji su ́ još u martu upozorili da zbog propusta u poslovanju, osnivačici i izvršnoj direktorki firme Elizabet Holms preti oduzimanje licence i dvogodišnja zabrana rada u industriji. U međuvremenu, operativni direktor i druga osoba Teranosa Sani Balvani je napustio kompaniju.

Tako se cela priča pokazala kao još jedan primer prenaduvanih startapa iza kojih ne stoji realna tehnologija i finansijska računica za osnovnu održivost.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Nova ekonomija.

Preporučujemo za čitanje i:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija