Društvo Magazin Godine

Stariji penzioneri lagodnije žive od mlađih

Agencija Blumberg prenosi priču o 84-godišnjem ocu, Lu Mančesteru, i njegovoj 61-godišnjoj ćerki Li, kao paradigmu odnosa finansijskih prilika najstarijih i mlađih generacija.

Oboje su radili celog života i odvajali koliko su mogli za stare dane. Danas Lu može sebi da priušti turistička putovanja na egzotične destinacije, dok ćerka Li živi u suterenu sa kupatilom bez grejanja.

Na kvalitet njihovog života presudno su uticale različite ekonomske prilike koje su pratile “tihu generaciju” kojoj pripada Lu i “generaciju bejbibumera” kojoj pripada njegova ćerka.

U SAD, razlika u primanjima ove dve generacije je oko 8 odsto na štetu bejbibumera. To je posledica velikih gubitaka bejbibumera pred sam kraj radnog veka kada su zbog krize 2008. godine njihove deonice gubile na vrednosti, tržište nekretnina doživelo kolaps, a oni sami masovno gubili poslove na pragu penzije.

Samim tim, ovo je prvi put u istoriji penzionog sistema da preko polovine naredne generacije ima manja primanja od prethodne. Bejbibumeri su prva generacija koja nema sigurnost penzije i druge povlastice koje je imala generacija njihovih roditelja, i očekuju ih daleko veći izazovi u starosti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija