Početna Magazin Godine Društvo Stariji penzioneri lagodnije žive od mlađih

Stariji penzioneri lagodnije žive od mlađih

Agencija Blumberg prenosi priču o 84-godišnjem ocu, Lu Mančesteru, i njegovoj 61-godišnjoj ćerki Li, kao paradigmu odnosa finansijskih prilika najstarijih i mlađih generacija.

Oboje su radili celog života i odvajali koliko su mogli za stare dane. Danas Lu može sebi da priušti turistička putovanja na egzotične destinacije, dok ćerka Li živi u suterenu sa kupatilom bez grejanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na kvalitet njihovog života presudno su uticale različite ekonomske prilike koje su pratile „tihu generaciju“ kojoj pripada Lu i „generaciju bejbibumera“ kojoj pripada njegova ćerka.

U SAD, razlika u primanjima ove dve generacije je oko 8 odsto na štetu bejbibumera. To je posledica velikih gubitaka bejbibumera pred sam kraj radnog veka kada su zbog krize 2008. godine njihove deonice gubile na vrednosti, tržište nekretnina doživelo kolaps, a oni sami masovno gubili poslove na pragu penzije.

Samim tim, ovo je prvi put u istoriji penzionog sistema da preko polovine naredne generacije ima manja primanja od prethodne. Bejbibumeri su prva generacija koja nema sigurnost penzije i druge povlastice koje je imala generacija njihovih roditelja, i očekuju ih daleko veći izazovi u starosti.