Početna Magazin Godine Društvo Stariji penzioneri lagodnije žive od mlađih

Stariji penzioneri lagodnije žive od mlađih

Agencija Blumberg prenosi priču o 84-godišnjem ocu, Lu Mančesteru, i njegovoj 61-godišnjoj ćerki Li, kao paradigmu odnosa finansijskih prilika najstarijih i mlađih generacija.

Oboje su radili celog života i odvajali koliko su mogli za stare dane. Danas Lu može sebi da priušti turistička putovanja na egzotične destinacije, dok ćerka Li živi u suterenu sa kupatilom bez grejanja.

Na kvalitet njihovog života presudno su uticale različite ekonomske prilike koje su pratile „tihu generaciju“ kojoj pripada Lu i „generaciju bejbibumera“ kojoj pripada njegova ćerka.

U SAD, razlika u primanjima ove dve generacije je oko 8 odsto na štetu bejbibumera. To je posledica velikih gubitaka bejbibumera pred sam kraj radnog veka kada su zbog krize 2008. godine njihove deonice gubile na vrednosti, tržište nekretnina doživelo kolaps, a oni sami masovno gubili poslove na pragu penzije.

Samim tim, ovo je prvi put u istoriji penzionog sistema da preko polovine naredne generacije ima manja primanja od prethodne. Bejbibumeri su prva generacija koja nema sigurnost penzije i druge povlastice koje je imala generacija njihovih roditelja, i očekuju ih daleko veći izazovi u starosti.