Magazin Godine Porodica

Odnosi između odrasle braće i sestara

Veze između braća i sestara su veze koje najčešće najduže traju. Zato su vredne svakog truda

Problem: Briga o ostarelim roditeljima Često jedno od dece – obično ono koje živi bliže roditeljima, završi noseći teret obaveza. Tako se napetost i ozlojeđenost brzo nakupe.
Rešenje: Iskren razgovor između braće i sestara o raspodeli obaveza tako da svako bude zadovoljan. To što neko stanuje daleko, nije valjan izgovor. Možda neki računi mogu da se izmiruju daljinski. Svako može da izdvoji makar sedmicu da doputuje kod roditelja kako bi sestra ili brat koji se o njima brinu mogli da odmore. Mnogo mogu da doprinesu i oni koji se svakodnevno ne staraju o starijoj osobi.

Problem: Podela nasledstva
Odluka o tome ko će da nasledi majčin porcelan znala je da dovede do kidanja i najbližih porodičnih veza. Odnosi se trajno kvare zbog raspodele nasledstva.
Rešenje: Bilo bi dobro da roditelji za života testamentom odrede jednaku raspodelu nasledstva. Ako testament ne postoji, trebalo bi da prođe neko vreme pre nego što se krene u rešavanje pitanja nasledstva. Odmah nakon smrti, emocije su snažne. Nakon nekog vremena, naslednici se ponašaju mnogo racionalnije i obazrivije jedni prema drugima. Takođe, kada postoji nedoumica oko podele, treba izvlačiti “iz šešira”. To je najpošteniji način da se podele stvari oko kojih ne može da se postigne sporazum.

Problem: Kome ide bolje u životu? Rivalstvo između odrasle braće i sestara često se izražava isticanjem ko ima plaćeniji posao ili čija deca su više postigla.
Rešenje: Treba iskreno porazgovarati – sa sobom. Treba odrediti sopstvene kriterijume uspeha i ne porediti se sa drugima. Braća i sestre ne moraju da budu na podjednakom društvenom ili bilo kom drugom nivou, da bi razvijali odnose pune podrške. Budući da su te veze najčešće najduže veze u životu, vredne su svakog truda.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija