Magazin Godine Svet Život i godine

Florida – bogata i zabavna država starih

Florida, američka država na poluostrvu na krajnjem jugoistoku zemlje, već decenijama predstavlja poslednju destinaciju za mnoge Amerikance koji se odlučuju da tamo provedu penzionerske dane.

U 2013. godini skoro svaki peti stanovnik (18,7 odsto) imao je preko 65 godina, što je najviše od svih 50 država SAD. Međutim, zanimljivo je da je 2010. godine ovaj procenat bio 17,4 odsto, a da je istovremeno, za svega tri godine, procenat stanovništva srednjih godina porastao sa 40,7 na 41,5 odsto, piše San Sentinel.

Ove brojke pokazuju da, pored doseljenika penzionera, Florida i sama počinje da stari nakon pola veka izuzetnog razvoja turizma, ekonomije, standarda, itd. Generacije njenih bejbibumera sada i same ulaze u pozno doba.

Dobra vest je da se ekonomija oporavlja, pa, za razliku od nekoliko godina unazad, ponovo dolaze penzioneri sa severa zemlje, kojima je Florida druga, letnja kuća. Tako, zahvaljajući svojoj obali, moru i klimi (koja ponekad uključuje i uragane), sudbina starenja Floride ipak nije tako zabrinjavajuća kao drugde u Americi i svetu.

Dobrostojeći stariji građani svakako će privući i nove mlade u potrazi za poslom, a na Floridi će ga biti. Uostalom, ova država je glavni konkurent čuvenoj Kaliforniji na sasvim drugoj obali, po industriji zabave, od filmova, preko zabavnih parkova, do svakodnevnog načina života.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija