Dom i stanovanje Magazin Godine Svet Zdravlje

Stari ugroženi odnosom poslodavaca prema negovateljima

Negovatelji starih u Velikoj Britaniji plaćeni ispod zvaničnog minimalca, rade na određeno vreme i po pozivu, u smenama sa malim brojem ljudi. Posledice trpe njihovi pacijenti…

Stotine hiljada negovatelja starih u Velikoj Britaniji plaćeno je manje nego što iznosi minimalac u toj zemlji, svaki peti radi “po pozivu” (zero-hours), i, mahom nisu upućeni u veštine koje su im potrebne da obavljaju svoj posao.

U svojoj karijeri advokata nikada nije srela toliko nekvalifikovanih, netreniranih i slabo plaćenih radnika u bilo kom sektoru ekonomije kao što je to slučaj u oblasti negovanja starijih osoba u Velikoj Britaniji – izjavila je poslanica, baronesa Deniz Kingsmil, za Times.I drugi komentari u javnosti upravo u ovakvim nedaćama negovatelja pronalaze razloge za niz skandala zbog zlostavljanja starih koji pogađaju Britaniju poslednjih nedelja.

Urednik Telegrafa za društvena pitanja rešenje ne vidi u dodatnom nadzoru radnika (koje je otkrilo pomenute skandale), već upravo u nadzoru upravnika centara za negu starih i domova za stare koji treba da obezbede bolje uslove za negovatelje, više radne snage, i zdraviju atmosferu, kako za zaposlene, tako i za štićenike.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija