Početna Magazin Godine Društvo Demografska slika Afrike (5): Planiranje porodice kao ključ

Demografska slika Afrike (5): Planiranje porodice kao ključ

Planiranje porodice nije skupo – oko 1,5 milijardi dolara godišnje koštalo bi da se obezbedi kontracepcija za sve žene u Africi, od 15 do 49 godina, koje je još ne koriste. 

Neki ekonomisti, pak, i dalje smatraju da je Afrika zrela za ekonomski uspon. Međutim, ekonomija kontinenta u velikoj meri zavisi od izvoza dobara u Kinu, naročito sirovina. Sa druge strane, kako je kineska ekonomija sporija nego ranijih godina, ovo utiče i na ekonomska kretanja u Africi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U ovakvim okolnostima, kažu demografi, vlade afričkih zemalja moraju da učine veći napor u domenu planiranja porodice. Preko 60 odsto žena u plodnim godinama koriste savremene kontraceptivne metode u Južnoj Koreji, Meksiku i Bangladešu, dok je u podsaharskoj Africi njihov broj ispod 20 odsto.

Do nedavno su neke vlade, kao na primer ona u Ugandi, obeshrabrivale planiranje porodice, ali bar to se menja. Veći problem je to što se stav društva ne menja, pa vlade moraju da urade daleko više po tom pitanju.

Planiranje porodice nije skupo. Prema jednoj proceni, oko 1,5 milijardi dolara godišnje koštalo bi da se obezbedi kontracepcija za sve žene u Africi, od 15 do 49 godina, koje je još ne koriste.

Primećena je i veza onih afričkih zemalja gde se koristi kontracepcija sa stopom prirodnog priraštaja koja je niža, i približnija ostatku sveta. Međutim, ako i druge zemlje kontinenta ne pođu za ovim primerom, ceo kontinent je u opasnosti da previše ljudi ima premalo šansi da izbegne siromaštvu i svemu što ono sa sobom nosi.