Početna Magazin Godine Stari i nepravilno sterilisani instrumenti u srpskim bolnicama

Stari i nepravilno sterilisani instrumenti u srpskim bolnicama

U bolnicama u Srbiji stalno se javljaju infekcije. Samo od početka 2014. godine (za jedva dva meseca), prijavljeno je ukupno 17 epidemija bolničkih infekcija, obolelo je 270 ljudi, a umrlo osam.

Osnovni razlog, smatraju predstavnici Srpskog udruženja sterilizacije i dezinfekcije, jeste taj što ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji ne postoji centralna sterilizacija, a koriste se instrumenti stari i po četiri decenije, zarđali, nepravilno sterilisani i sa nataloženim organskim ostacima.

Predsednik ovog Udruženja Jelena Čalović i njen zamenik Milan Kajtez kažu da se u našim bolnicama sterilišu i instrumenti namenjeni isključivo za jednokratnu upotrebu, kao što su instrumenti za laparoskopsku hirurgiju, kao i špricevi i kateteri, što je zabranjeno Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najčešće se, usled ovakve prakse, javljaju infekcije operativnog mesta, urinarnog trakta i krvi.

U Ministarstvu zdravlja su za Novosti rekli, kako prenosi RTV, da svako ko ima podatke da se u nekim zdravstvenim ustanovama ne radi kako treba, može to da prijavi i sanitarci će odmah izaći na teren.