Početna Magazin Godine Najstariji muškarac na svetu

Najstariji muškarac na svetu

Danas, 28. februara, Italijan Arturo Likata proglašen je najstarijim živim muškarcem na svetu. Njemu je danas 111 godina i 302 dana.

Arturo je jedan od trojice muškaraca za koje se zna da su stariji od 110 godina tj. da spadaju u tzv. grupu superstogodišnjaka. Sa druge strane, zna se za 65 žena koje su starije od 110 godina.

Gospodin Likata rođen je maja 1902. godine u Eni na Siciliji i počeo je da radi već sa devet godina i to u rudnicima sumpora. Kasnije je radio i kao radnik obezbeđenja i u apoteci – pratio je decu obolele od tuberkuloze do bolnice u Palermu. Zatim se priključio italijanskoj vojsci i učestvovao i u invaziju na Etiopiju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sa suprugom Rozom imao je sedmoro dece. Roza je umrla 1980. godine, kada je njemu bilo 78 godina. On sada ima osmoro unuka i četiri praunuka (obratite pažnju na opadanje brojeva 1-7-8-4!).

Prethodni nosilac titule najstarijeg muškarca na svetu, Šorti Sančez umro je prošlog septembra. Imao je 112 godina i 97 dana. Najstarija osoba koja je ikada živela, prema zabeleženim i dokazanim podacima, jeste Francuskinja Žana Luiza Kalmen koja je živela 122 godine i 164 dana. Umrla je 1997. godine.

Na fotografiji kojom je ilustrovan tekst, prikazan je Japanac Điroimon Kimura koji je takođe nosio titulu najstarijeg muškarca na svetu