Početna Magazin Godine Najstariji muškarac na svetu

Najstariji muškarac na svetu

Danas, 28. februara, Italijan Arturo Likata proglašen je najstarijim živim muškarcem na svetu. Njemu je danas 111 godina i 302 dana.

Arturo je jedan od trojice muškaraca za koje se zna da su stariji od 110 godina tj. da spadaju u tzv. grupu superstogodišnjaka. Sa druge strane, zna se za 65 žena koje su starije od 110 godina.

Gospodin Likata rođen je maja 1902. godine u Eni na Siciliji i počeo je da radi već sa devet godina i to u rudnicima sumpora. Kasnije je radio i kao radnik obezbeđenja i u apoteci – pratio je decu obolele od tuberkuloze do bolnice u Palermu. Zatim se priključio italijanskoj vojsci i učestvovao i u invaziju na Etiopiju.

Sa suprugom Rozom imao je sedmoro dece. Roza je umrla 1980. godine, kada je njemu bilo 78 godina. On sada ima osmoro unuka i četiri praunuka (obratite pažnju na opadanje brojeva 1-7-8-4!).

Prethodni nosilac titule najstarijeg muškarca na svetu, Šorti Sančez umro je prošlog septembra. Imao je 112 godina i 97 dana. Najstarija osoba koja je ikada živela, prema zabeleženim i dokazanim podacima, jeste Francuskinja Žana Luiza Kalmen koja je živela 122 godine i 164 dana. Umrla je 1997. godine.

Na fotografiji kojom je ilustrovan tekst, prikazan je Japanac Điroimon Kimura koji je takođe nosio titulu najstarijeg muškarca na svetu