Magazin Godine Život i godine

Najstariji muškarac na svetu

Danas, 28. februara, Italijan Arturo Likata proglašen je najstarijim živim muškarcem na svetu. Njemu je danas 111 godina i 302 dana.

Arturo je jedan od trojice muškaraca za koje se zna da su stariji od 110 godina tj. da spadaju u tzv. grupu superstogodišnjaka. Sa druge strane, zna se za 65 žena koje su starije od 110 godina.

Gospodin Likata rođen je maja 1902. godine u Eni na Siciliji i počeo je da radi već sa devet godina i to u rudnicima sumpora. Kasnije je radio i kao radnik obezbeđenja i u apoteci – pratio je decu obolele od tuberkuloze do bolnice u Palermu. Zatim se priključio italijanskoj vojsci i učestvovao i u invaziju na Etiopiju.

Sa suprugom Rozom imao je sedmoro dece. Roza je umrla 1980. godine, kada je njemu bilo 78 godina. On sada ima osmoro unuka i četiri praunuka (obratite pažnju na opadanje brojeva 1-7-8-4!).

Prethodni nosilac titule najstarijeg muškarca na svetu, Šorti Sančez umro je prošlog septembra. Imao je 112 godina i 97 dana. Najstarija osoba koja je ikada živela, prema zabeleženim i dokazanim podacima, jeste Francuskinja Žana Luiza Kalmen koja je živela 122 godine i 164 dana. Umrla je 1997. godine.

Na fotografiji kojom je ilustrovan tekst, prikazan je Japanac Điroimon Kimura koji je takođe nosio titulu najstarijeg muškarca na svetu


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija