Početna Magazin Godine Društvo Spor oko prostorija – međugeneracijski problem?

Spor oko prostorija – međugeneracijski problem?

Najveći problem u sporu između penzionera i omladinaca u Karavukovu oko korišćenja prostorija Doma omladine jeste što se postavlja kao međugeneracijski sukob

Karavukovo, mesto kod Odžaka, ima problem – spor između omladinaca i penzionera i to oko korišćenja prostorija Doma omladine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako piše na sajtu Radio Odžaka, Uduženje penzionera se uselilo u Dom 2009. pošto je sa Mesnom zajednicom sklopilo ugovor o korišćenju na deset godina.

Predsednik penzionerskog udruženja Mile Mladenović kaže da su tom prilikom temeljno renovirali zgradu i platili dug za struju koji je u to vreme iznosio 120.000 dinara.

Davor Dimitrijević, doskorašnji predsednik Saveta Mesne zajednice kaže da je ugovor sa penzionerima po MZ bio štetan jer oni nisu plaćali nikakvu nadoknadu za korišćenje, imali su samo pravo da drže čajnu kuhinju, a prodavali su alkohol i ostvarivali profit.

Na njegovu inicijativu, Komisija za izdavanje lokala i zemljišta predložila je da penzioneri koriste Dom od 7 do 14 sati, šahisti tri puta nedeljno uveče, a žene i „kudovci“ bi koristili prostorije prema potrebama.

Nije navedeno, ali pretpostavljamo da bi omladinci koristili prostorije popodne. Oni, naime, nemaju odgovarajuće prostorije za rad i zato su, kako kaže Momčilo Momčilović, predsednik organizacije Kreativni omladinski centar, propustili šansu da organizuju Međunarodni volonterski kamp i zato će morati da propuste još nekoliko značajnih konkursa.

Penzioneri kažu da su u znak dobre volje ponudili svoje nekadašnje prostorije u centru sela koje njima ne odgovaraju jer su na spratu. Omladinci su to odbili. A penzioneri ne žele da napuste prostorije koje su lepo uredili.

Teško je iz ovih podataka reći ko je u pravu, ali veliki problem jeste što se ovo sve postavlja kao međugeneracijski problem.
Omladinci kažu:

„Mi cenimo njihove godine, ali i oni moraju da shvate da mi imamo svoje potrebe koje hoćemo da ostvarimo“. To nije nikakav argument i zvuči bahato. Sa druge strane, penzioneri ne žele da ustupe omladincima prostorije jer ih oni ne bi savesno koristili i u njima bi se pušilo (?!). To nije nikakav razlog i, ustalom, ne bi trebalo da ih se tiče.

Sve je postavljeno kao međugeneracijski problem, a zvuči kao da je samo jedna generacija u pitanju. Ona najmlađa – deca koja se svađaju na igralištu.