Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija nudi poslove samo za niže obrazovanje

Srbija nudi poslove samo za niže obrazovanje

Srbija nudi poslove samo za niže obrazovanje

Stranim investitorima plaćamo otvaranje svakog novog radnog mesta, a oni zapošljavaju srednjoškolce i osnovce. – Plaćamo i školovanje visokoobrazovanih, ali oni u velikom broju odlaze u inostranstvo, piše, Branislav Radivojša za Politiku

Velika su očekivanja naše vlade, pa i javnosti, od otvaranja pogona stranih kompanija u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, ekonomista Uroš Delević (Ekonomski institut „Džon H. Daning”, V. Britanija) nedavno je u „Politici“ umanjio značaj ovih investicija. I to pre svega zbog nivoa tehnologije. Naziva je škart tehnologijom, a industriju zasnovanu na njoj – sklapačkom.

Delević taj trend dovodi u vezu sa uobičajenom praksom velikih svetskih kompanija koje sofisticiranu tehnologiju čuvaju za razvijene zemlje, dok Aziji, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, pa i Srbiji, preostaju jednostavni manuelni poslovi koji se svode na sklapanje manje važnih delova i konstrukcija.

Kako se to odražava na radnu snagu? Tako što „sklapački“ pogoni zapošljavaju radnike koji su potrebni za „sklapanja“, prema tome najviše sa srednjom školom, a često i sa osnovnom, dok je onih s fakultetskim diplomama veoma malo.

Prema tome, ako se u Srbiji otvaraju pogoni stranih kompanija, onda to malo šta znači za poboljšanje kvalifikacione strukture zaposlenih, a kvalifikovaniji će zato i dalje imati kao najizgledniju perspektivu – odlazak u inostranstvo.