Ekonomija Magazin Godine Srbija

Srbija nudi poslove samo za niže obrazovanje

Crne statistike Srbije (izvor: Politika)

Stranim investitorima plaćamo otvaranje svakog novog radnog mesta, a oni zapošljavaju srednjoškolce i osnovce. – Plaćamo i školovanje visokoobrazovanih, ali oni u velikom broju odlaze u inostranstvo, piše, Branislav Radivojša za Politiku

Velika su očekivanja naše vlade, pa i javnosti, od otvaranja pogona stranih kompanija u Srbiji.

Međutim, ekonomista Uroš Delević (Ekonomski institut „Džon H. Daning”, V. Britanija) nedavno je u „Politici“ umanjio značaj ovih investicija. I to pre svega zbog nivoa tehnologije. Naziva je škart tehnologijom, a industriju zasnovanu na njoj – sklapačkom.

Delević taj trend dovodi u vezu sa uobičajenom praksom velikih svetskih kompanija koje sofisticiranu tehnologiju čuvaju za razvijene zemlje, dok Aziji, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, pa i Srbiji, preostaju jednostavni manuelni poslovi koji se svode na sklapanje manje važnih delova i konstrukcija.

Kako se to odražava na radnu snagu? Tako što „sklapački“ pogoni zapošljavaju radnike koji su potrebni za „sklapanja“, prema tome najviše sa srednjom školom, a često i sa osnovnom, dok je onih s fakultetskim diplomama veoma malo.

Prema tome, ako se u Srbiji otvaraju pogoni stranih kompanija, onda to malo šta znači za poboljšanje kvalifikacione strukture zaposlenih, a kvalifikovaniji će zato i dalje imati kao najizgledniju perspektivu – odlazak u inostranstvo.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija