Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas?

Kako starije žene u Srbiji vide sebe? Koji su njihovi (neiskorišćeni) potencijali? UG „Ženske studije i istraživanja“ je sastavilo upitnik „Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas?“. Ovo udruženje beleži i iskustva starijih žena koje žive u institucijama (domovima za stare).

Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada su započele realizaciju projekta pod nazivom „Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas? – Prilog istraživanju potencijala starijih žena i njihove diskriminacije“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Deo ovog istraživanja je i Upitnik „Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas?“.

Upitnik je namenjen ženama koje su navršile 65 i više godina života. Istraživanjem želimo da ispitamo kako starije žene vide sebe i svoje potencijale, kao i da li doživljavaju diskriminaciju u raznim oblastima života.

Diskriminacija starijih žena sa stanovišta njihovih potencijala do sada nije istraživana kod nas. Zbog toga vas molimo da popunite ovu anonimnu anketu i date svoj doprinos vidljivosti svega onoga što smatrate da starije žene mogu da doprinesu našem društvu.

Ukazujući na položaj i potrebe starijih žena u Srbiji želele bismo da doprinesemo tome da se promeni svest o njihovim potencijalima, stvarnoj i mogućoj ulozi u današnjem društvu.

Rezultati ankete biće obrađeni zbirno, time će biti zaštićena vaša privatnost.

Hvala vam što ćete za popunjavanje ankete izdvojiti oko 20 minuta.

Anketa traje do 30. avgusta 2020. godine.

Link ka upitniku: Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas?

Kratki zapisi o iskustvima starijih žena

U okviru istraživanja „Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas?“ Ženskih studija i istraživanja iz Novog Sada, predviđeni su razgovori sa starijim ženama koje žive u institucijama, koje usled situacije uzrokovane širenjem virusa kovid-19 nećemo moći da obavimo.

Ukoliko poznajete neku ženu koja živi u instituciji, pošaljite nam imejlom (na zenskestudijeiistrazivanja@gmail.com) kratki zapis o tome kako izgleda njena svakodnevica, naročito otkako su na snazi posebne mere usled pandemije. Naročito nas zanima šta starije žene kažu o svojoj sadašnjoj situaciji i kako se osećaju pod takvim okolnostima.

Važno nam je i to kako vi, kao neko ko ih poznaje, vidite njihovo opšte stanje i mogućnost komunikacije sa osobama van institucije.

Molimo vas da uz zapis navedete i svoje puno ime, prezime, godište, mesto stanovanja, kao i vrstu odnosa sa ženom o kojoj pišete (npr. baka, majka, tetka, rođaka, komšinica, itd.)

Svi podaci koje nam dostavite biće tretirani kao poverljivi. Rezultati istraživanja obrađivaće se zbirno, čime će u potpunosti biti zaštićena vaša i privatnost žene o kojoj pišete.

Izvor: Ženske studije i istraživanja
Ilustracijarawpixel.com