Šta je potrebno za srećan život? (rezultati velike Grant studije)

Rezultati istraživanja koje su tokom 72 godine sprovodili naučnici sa Harvarda prateći 268 muškaraca. Šta je potrebno za srećan život?

Nedavno je izašla knjiga Džordža Vajanta Triumphs of Experience (Trijumf iskustva). U njoj su sumirani rezultati Grant istraživanja (Grant Study) koje su tokom 72 godine sprovodili naučnici sa Harvarda prateći 268 muškaraca koji su upisali koledž kasnih 1930-ih. Zabeležen je čitav njihov životni put sve do starosti.

Džordž Vajant je bio na čelu ovog istraživačkog tima tokom tri decenije.

Jedan od zaključaka ovog istraživanja jeste i: „Alkoholizam je poremećaj velike destruktivne moći“. Alkoholizam je bio glavni uzrok razvoda između muškaraca koje je Grant istraživanje pratilo i njihovih žena. Tesno je povezan sa neurozom i depresijom (koja uglavnom sledi nakon preterane upotrebe alkohola, a ne prethodi joj) i, zajedno sa pušenjem, ima najveći pojedinačni doprinos preuranjenoj smrti.

Iznad određenog nivoa, inteligencija nema bitnu ulogu. Nema značajne razlike u najvećem prihodu muškaraca čiji je IQ u opsegu od 110 do 115 u odnosu na muškarce čiji je IQ iznad 150.

Ostareli liberali imaju aktivniji seksualni život. Politička opredeljenost nije imala uticaja na zadovoljstvo životom, ali su najkonzervativniji muškarci prekidali u proseku sa seksualnim odnosima u 68 godini, dok su najliberalniji imali aktivan seksualni život i u svojim 80-im. „Konsultovao sam urologe u vezi sa ovim“, piše Vajant. „Oni nemaju predstavu zašto je to tako.“

Sreća je ljubav

Ali faktor kome se Vajant u knjizi najupornije vraća jeste moćna veza između topline naših odnosa i sreće u starosti. Nakon što su rezultati ovog velikog istraživanja prvi put dospeli u javnost, u članku časopisa The Atlantic iz 2009. godine, kritičari su doveli u pitanje snagu ove veze.

Vajant je ponovo razmotrio podatke koje je proučavao od 1960-ih, što ga je dodatno uverilo u to da su međuljudske veze najvažnije u životu. Na primer, 58 muškaraca koji su imali najbolje rezultate u merenju „topline odnosa“, zarađivali su godišnje u proseku 141.000 dolara više u svom najplaćenijem periodu (uglavnom između 55 i 60 godine života) nego 31 muškarac sa najlošijim rezultatima.

Prvi su, pored toga, imali i tri puta veće šanse da postignu izuzetan profesionalan uspeh. Još jedan zaključak: za uspeh muškaraca u životu, od presudnog značaja je toplina njihovog odnosa sa majkom tokom detinjstva.

Vajant zaključuje: „Sedamdeset i pet godina i 20 miliona dolara potrošenih na Grant studiju upućuje… na jednostavan zaključak u par reči: ‘Sreća je ljubav. Tačka.‘“

NAPOMENA: Tekst je neznatno izmenjen i ponovo formatiran 10. juna 2020. godine