Magazin Godine Život i godine

Šta je potrebno za srećan život? (rezultati velike Grant studije)

Nedavno je izašla knjiga Džordža Vajanta Triumphs of Experience (Trijumf iskustva). U njoj su sumirani rezultati Grant istraživanja (Grant Study) koje su tokom 72 godine sprovodili naučnici sa Harvarda prateći 268 muškaraca koji su upisali koledž kasnih 1930-ih. Zabeležen je čitav njihov životni put sve do starosti.

Džordž Vajant je bio na čelu ovog istraživačkog tima tokom tri decenije.

Jedan od zaključaka ovog istraživanja jeste i: “Alkoholizam je poremećaj velike destruktivne moći“. Alkoholizam je bio glavni uzrok razvoda između muškaraca koje je Grant istraživanje pratilo i njihovih žena. Tesno je povezan sa neurozom i depresijom (koja uglavnom sledi nakon preterane upotrebe alkohola, a ne prethodi joj) i, zajedno sa pušenjem, ima najveći pojedinačni doprinos preuranjenoj smrti.

Iznad određenog nivoa, inteligencija nema bitnu ulogu. Nema značajne razlike u najvećem prihodu muškaraca čiji je IQ u opsegu od 110 do 115 u odnosu na muškarce čiji je IQ iznad 150.

Ostareli liberali imaju aktivniji seksualni život. Politička opredeljenost nije imala uticaja na zadovoljstvo životom, ali su najkonzervativniji muškarci prekidali u proseku sa seksualnim odnosima u 68 godini, dok su najliberalniji imali aktivan seksualni život i u svojim 80-im. “Konsultovao sam urologe u vezi sa ovim”, piše Vajant. “Oni nemaju predstavu zašto je to tako.”

Ali faktor kome se Vajant u knjizi najupornije vraća jeste moćna veza između topline naših odnosa i sreće u starosti. Nakon što su rezultati ovog velikog istraživanja prvi put dospeli u javnost, u članku časopisa The Atlantic iz 2009. godine, kritičari su doveli u pitanje snagu ove veze.

Vajant je ponovo razmotrio podatke koje je proučavao od 1960-ih, što ga je dodatno uverilo u to da su međuljudske veze najvažnije u životu. Na primer, 58 muškaraca koji su imali najbolje rezultate u merenju “topline odnosa”, zarađivali su godišnje u proseku 141.000 dolara više u svom najplaćenijem periodu (uglavnom između 55 i 60 godine života) nego 31 muškarac sa najlošijim rezultatima.

Prvi su, pored toga, imali i tri puta veće šanse da postignu izuzetan profesionalan uspeh. Još jedan zaključak: za uspeh muškaraca u životu, od presudnog značaja je toplina njihovog odnosa sa majkom tokom detinjstva.

Vajant zaključuje: “Sedamdeset i pet godina i 20 miliona dolara potrošenih na Grant studiju upućuje… na jednostavan zaključak u par reči: ‘Sreća je ljubav. Tačka.‘”

Naslovna strana knjige “Triumphs of Experience”

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija