Početna Magazin Godine Ekonomija Penzije u Crnoj Gori, uprkos svemu, neće biti smanjene

Penzije u Crnoj Gori, uprkos svemu, neće biti smanjene

Vlada Crne Gore je razmatrala podatke o modelu usklađivanja penzija i potvrdila je da penzije naredne godine neće biti smanjene.

Ministar rada i socijalnog staranja u vladi Crne Gore Predrag Bošković juče, 20. novembra 2014. godine, nakon sednice Vlade, obratio se novinarima. On je naveo da bi, u skladu sa finansijskim parametrima za tekuću godinu, 1. januara 2015. godine penzije bile smanjene za 0,48 odsto.

Međutim, kako list Pobjeda prenosi, ministar Bošković tvrdi da se to neće desiti: „Ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine ćemo izaći sa izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojima će se taj negativan trend onemogućiti, tako da se one u narednoj godini ne bi smanjivale.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Problemi u penzijskom sistemu Crne Gore nisu samo finansijski, već i demografski, smatra ministar. „Zbog toga je samo 2010. Fond PIO isplatio 335 miliona eura za penzije, a u ovoj godini je predviđeno da isplati 401 milion eura. Dakle, 66 miliona eura više za četiri godine se izdvaja za penzije.“

Ministar je podsetio i da je formula za usklađivanje penzija uvedena 2004. godine, a od tada do 2012. izdaci za penzije su porasli 178 odsto, 123 odsto same penzije, a 55 odsto je povećan broj penzionera. Deficit Fonda PIO u 2012. godini bio je 43,5 odsto, a u ovoj godini će, prema rečima ministra, biti 36,5 odsto.

Ipak, svaka odgovorna vlada mora razmišljati o modelima koji će omogućiti da se izdrži povećani pritisak i formirati modele za usklađivanje, a da to, kako kaže crnogorski ministar, bude održivo i da odgovara stvarnim potrebama penzionera.