Početna Magazin Godine Švajcarske farmaceutske kompanije moraće da plate odštetu Italiji. Za početak?

Švajcarske farmaceutske kompanije moraće da plate odštetu Italiji. Za početak?

Italijansko ministarstvo zdravlja traži odštetu u visini od 1,2 milijarde evra od kompanija Roche i Novartis koje najavljuju žalbe. U isto vreme, ostatak sveta počinje da preispituje poslovanje ove dve kompanije na svojoj teritoriji

Italijansko pravosuđe steže obruč oko švajcarskih farmaceutskih kompanija Roche i Novartis koje su optužene da su se dogovorile oko deljenja profita stečenog na račun italijanskog zdravstvenog sistema.

U martu 2014. godine, antimonopolsko telo italijanske vlade optužilo je kompanije Roche i Novartis da su se udružile kako bi sprečile korišćenje leka Avastin u lečenju očnog oboljenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj lek proizvodi kompanija Roche koja je interes u tvrdnji da je mnogo skuplji lek Novartisa – Lucentis bolji, našla u podeli zarade nastale na osnovu prepisivanja skupljeg leka svog konkurenta.

Ove dve kompanije su stvorile veštačku razliku između dva leka 2011. godine, prezentujući Avastin kao rizičniji u odnosu na Lucentis kako bi uticale na lekare da prepisuju skuplji lek.

Prošle sedmice, italijansko ministarstvo zdravlja je izdalo saopštenje u kome se kaže da će tražiti kompenzaciju za štetu nastalu između 2012. i 2014. godine. U saopštenju se kaže i da su ove dve kompanije izazvale „znatnu štetu“ i zato se zahteva odšteta od 1,2 milijarde evra.

Obe švajcarske kompanije su najavile žalbu. Dok one spremaju žalbu na odluke italijanskog pravosuđa, ostatak razvijenog sveta je alarmiran. Bloomberg danas (3. jun 2014) računa koliko bi trebalo da, kao odštetu, dobije američki sistem zdravstvene zaštite Medicare ako se uzme u obzir da je Lucentis čak 40 puta skuplji od Avastina...