Početna Magazin Godine Zdravlje Srebrni surfer – superheroj 21. veka

Srebrni surfer – superheroj 21. veka

Srebrni surfer – superheroj 21. veka

Korišćenje interneta pomaže nervnom sistemu i kvalitetu života starijih osoba.

Srebreni surfer (Silver Surfer), kod nas poznat kao Srebreni letač, jedan je od čuvenih superheroja izdavačke kuće Marvel Komiks koga je stvorio Džek Kirbi (Jack Kirby) 1966. godine. 

Danas Srebrenim surferima nazivamo starije od 50 godina koji svakodnevno surfuju internetom. Njihov broj se povećava iz svake godine zahvaljujući novim generacijama sredovečnih koje su priviknute na savremene tehnologije. 

Istraživanja pokazuju da ova starosna grupa koristi internet za četiri sata više nego generacija od 18 do 24 godine (uglavnom za pretragu i kupovinu). Neki tvrde da sa ovim ima veze i intezivno korišćenje društvenih mreža, servisa za komunikaciju (Skajp), elektronske pošte (e-mail), koje je lako dostupno i besplatno.Zanimljivo je da, za razliku od mlađih kod kojih se korišćenje interneta povezuje sa izolacijom i slabijim učenjem, kod starijih ono zapravo znači kvalitetniji društveni život. Jedno istraživanje sa više od 8.000 ljudi preko 50 godina pokazalo je da su surferi u tri puta manjem riziku da budu depresivni.

Pored toga, kod starijih internet razvija sposobnost komunikacije i ostvarivanje bližih kontakata. Posebno istraživanje potvrdilo je da samo nedelju dana intezivnog korišćenja interneta unapređuje nervne funkcije kod starijih surfera.