Srbija: Više od 1.100 slučajeva raka grlića materice godišnje

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 1.100 slučajeva oboljevanja od raka grlića materice, a oko 460 žena premine usled ove bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 1.100 slučajeva oboljevanja od raka grlića materice, podaci su Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Na konferenciji povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice saopšteno je da oko 460 žena godišnje premine usled ove bolesti.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023.

„Najvažnije je istaći da je to maligna bolest koja se može sprečiti, u 98 odsto slučajeva povezan je sa dugotrajnim prisustvom HPV virusa“, kazala je Verica Jovanović, direktorka Instituta Batut.

U Srbiji se preporučuje kombinacija – od 25 do 64 godine redovni odlasci kod ginekologa, jednom u tri godine Papanikolau test, a za mlađe generacije istovremeno i vakcinacija.

HPV vakcina protiv raka grlića materice

HPV vakcina nije samo vakcina protiv tog virusa već i protiv karcinoma raka grlića materice. Ova vakcina služi i i protiv drugih karcinoma poput tumora vagine, anusa, penisa, karcinomi glave i vrata. Kako naglašava Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju ovi karcinomi se mogu prevenirati ovom vakcinom.

Kako kaže, HPV vakcina je već oko 15 godina u upotrebi u svetu i spada među najbezbednije. Do sada je dato preko 500 miliona doza i vakcina je dala rezultate.

Banko ukazuje na to da je HPV virus dosta specifičan u odnosu na druge, kao i da ga je gotovo nemoguće izbeći u seksualno aktivnom periodu života i najčešće je bez simptoma.

Srbija je o trošku države od juna prošle godine uvela vakcinu protiv HPV virusa. To je, kako je podsetila Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, devetovalentnu, najkvalitetnija vakcina za uzrast od devet do 19 godina.

„Strategija SZO je, da će ukoliko s.e vakciniše oko 90 odsto planete, karcinom grlića materice biti u potpunosti iskorenjen do 2030. godine. U tom smislu, sa Ministarstvom zdravlja i Institutom Batut pre dve nedelje smo potpisali deklaraciju ’90-70-90′. Cilj je da se što pre vakciniše 90 odsto žena, kod 70 odsto da se sprovede skrining i kod 90 odsto rana dijagnostika i lečenje. Ukoliko se rano dijagnostikuje on je 100 odsto izlečiv“, poručila je Škodrić.

Izvor: RTV