RFZO: Nema nestašice antibiotskih sirupa, ima zamena za sinacilin

U Srbiji nema nestašice antibiotskih sirupa, a za sinacilin postoje adekvatne zamene, rekla je direktorka RFZO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaSteffen Frank za Pixabay

Nestašice antibiotskih sirupa u Srbiji nema, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.Sa druge strane, kada je u pitanju sinacilin, već godinu dana postoji problem u proizvodnji. Međutim, kako kaže direktorka RFZO-a, za sinacilin postoje adekvatne zamene.

Sanja Radojević Škodrić je naglasila da je u decembru 2022. godine, zbog porasta broja infekcija, došlo i do porasta potrošnje svih antibiotskih sirupa.

„Problem sa sinacilinom je u proizvodnji u Galenici. Niko se nije žalio, jer postoje zamene. Međutim, kako je povećan broj respiratornih infekcija, u decembru je krenula priča oko sinacilina. Mi smo uvezli dodatne količine i imamo 150.000 pakovanja svih antibiotskih sirupa. Mesečna potrošnja je 40.000-50.000 i jasno je da imamo dovoljno zaliha za tri meseca“, kazala je Škodrićeva.

Kako je preneo RTS, niko nije žalio na nestašicu sinacilina. Direktorka RFZO-a podsetila je da postoje adekvatne zamene za ovaj lek.

„Hemofarm je povećao proizvodnju panklava. Galenika je najavila rešavanje problema. Odnosno, on je rešen nakon godinu dana i nastaviće se od sredine februara proizvodnja“, rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Dodala je da će na vreme građanima reći ukoliko bude bilo problema. Nema potrebe da se kupuju veće količine i stvaraju veštačke nestašice.

„Imamo i problem što iz drugih zemalja dolaze da kupuju kod nas brufen, paracetamol… I to je problem koji pokušavamo da kontrolišemo“, rekla je Škodrić.