Srbija: Vaspitna disciplina nad decom u porodici

Istraživanje Unicefa pokazuje da vaspitna disciplina nad decom u porodici u Srbiji još uvek podrazumeva fizičko nasilje. To fizičko nasilje može biti i ekstremno.

Istraživanje su sproveli stručnjaci Instituta za psihologiju sa beogradskog Filozofskog fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu uz podršku Unicefa. U istraživanju, sprovedenom od avgusta 2019. do januara 2020. godine, učestvovalo je 1.186 roditelja koji su, u trenutku ispitivanja, imali decu starosti do 18 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vaspitna disciplina nad decom u porodici

Neki oblik fizičke agresije kao način disciplinovanja deteta koristilo je 63 odsto roditelja barem jednom tokom detetovog života. Tokom prethodne godine, fizičku agresiju je koristilo 45 odsto roditelja u Srbiji. Ovo su rezultati istraživanja Unicefa „Primene vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji„.

Mali broj roditelja – dva odsto za životni vek deteta i tri odsto za prethodnu godinu, navelo je da su koristili teže oblike fizičkog nasilja. Ti roditelji su obično udarali dete po nekom drugom delu tela od zadnjice nečim poput kaiša, četke, štapa ili nekim drugim tvrdim predmetom (tri odsto). Veoma teške oblike fizičkog nasilja navodi manje od dva odsto roditelja. U ove ekstremne oblike fizičkog nasilja spadaju udaranje iznova i iznova iz sve snage, hvatanje za vrat i davljenje, namerno izazivanje opekotina, pretnja detetu nožem ili pištoljem…

„Majke ili ženski staratelji su češće izjavljivale da fizički kažnjavaju decu, ali one takođe više od očeva učestvuju u razvojno podsticajnim aktivnostima. Međutim, majke imaju značajno manje pozitivan stav prema nasilnom disciplinovanju u poređenju sa očevima. One veruju da telesno kažnjavanje nema pozitivnih ishoda, dok su očevi veće pristalice telesnog kažnjavanja i smatraju da je to disciplinski metod sa pozitivnim ishodima. Nažalost, većina roditelja je odgovorila da je prvi put tukla dete kada je ono imalo između dve i tri godine – 47 odsto“, navedeno je u istraživanju.

Stručnjaci naglašavaju da nenasilno vaspitavanje dece u porodici treba da bude deo šireg odgovora u okviru zaštite dece od nasilja i zlostavljanja. To podrazumeva i izričitu zabranu telesnog kažnjavanja u svim sredinama.

Roditeljima je potrebna podrška u podizanju dece

Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji napominje da je roditeljstvo važan i izazovan posao. Smatra da je roditeljima potrebna podrška u podizanju dece.

„Svima nam je poznato da roditelji vole svoju decu i da žele da ih vide kako odrastaju zdrava i srećna. Ali mnogima od njih, kako očevima tako i majkama, potrebna je podrška da bi razvili pozitivne roditeljske veštine i izbegli korišćenje nasilja u vaspitavanju dece. Dostizanje nulte tolerancije za nasilje je dug put koji traži posvećenost, strpljenje i doslednost“, rekla je Kostadinova.

Izvor: Novosti
Istraživanje: Unicef

Mogao bi da vas zanima tekst: