Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija: Svaki peti nezaposlen

Srbija: Svaki peti nezaposlen

U januaru 2014. godine, Nacionalnoj službi za zapošljavanje  prijavio se 42.771 građanin (2.000 više nego u decembru) – rekordan broj tokom poslednjih godinu dana kada se birou prosečno prijavljivalo 38.000 ljudi mesečno.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 20,1 odsto što znači da je praktično svaki peti radno sposoban stanovnik nezaposlen. Ispred nas su Crna Gora (19,3 odsto), Hrvatska, Albanija i Slovenija, a iza nas su jedino BiH i Makedonija (28 odsto).

U Privrednoj komori Srbije kažu da se bez posla najviše ostajalo u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu, preduzetničkoj delatnosti, stručnim, naučnim, tehničkim i inovativnim delatnostima i finansijskom sektoru. Brine i činjenica da dugoročna nezaposlenost čini 66,5 odsto ovog broja, a na birou se na posao prosečno čeka tri godine i devet meseci.

– Značajniji rast zaposlenosti ne vidi se ni u fiskalnoj strategiji Vlade Srbije za deset godina. Država je planirala rast od tri odsto i to tek pred kraj planiranog perioda – kaže za „Blic“ Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

– Očekujemo dalji pad kupovne moći. Paralelno će doći i do smanjenja prodaje, samim tim i do novih otkaza. Otpuštanja radnika možda neće biti jedino kod proizvođača hrane – kaže vlasnik „Aleve“ Hristivoje Milošević.