Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija šampion u poskupljenju hrane

Srbija šampion u poskupljenju hrane

Izveštaji zavoda za statistiku iz regiona pokazuju da su povećanja cena u našoj zemlji u protekloj godini bila drastičnija nego bilo gde u okruženju.

Od maja 2012. do maja 2013. godine, piše portal Makroekonomija.org a prenosi Politika, hrana je u Srbiji poskupela za 12,9 odsto, u Hrvatskoj 6,50 procenata, a u Sloveniji 3,3 odsto. Rekorderi smo i u skoku cena bezalkoholnih pića, alkoholnih pića, duvana, kafe, nameštaja, itd. 
Slično je i za komunalije, sa troškovima za komunikacije, zdravstvo ili transport. U pojedinim segmentima u drugim državama čak je došlo i do pojeftinjenja, dok su u Srbiji jedino pojeftinili obuća i popravka obuće i iznajmljivanje stanova, i to za manje od dva procentna poena.
Vojislav Stanković, ekspert u Privrednoj komori Srbije, kaže da je veoma je teško komentarisati nivoe poskupljenja u regionu jer na maloprodajne cene utiče mnogo toga što se razlikuje od zemlje do zemlje, poput kursa ili trgovačkih marži koje nisu svuda iste. 
– Ali, što se Hrvatske i Slovenije tiče i toga što su kod njih poskupljenja hrane bila manja, razlog tome su mnogo veće subvencije u poljoprivredi i po stanovniku i po hektaru obradivih površina nego što je to kod nas. Mogu slobodno da kažem da su u tim zemljama subvencije od tri do šest puta veće nego u Srbiji. Sve se to odražava na cene. Posledica je pad kupovne moći stanovništva pa je u Srbiji učešće hrane u ličnoj potrošnji čak 42,9 odsto, po čemu smo najgori u Evropi.