Magazin Godine Svet

Amerikanci sve više odlažu penziju

Prosek za odlazak u penziju u SAD pre dve decenije bio je 57 godina, dok je danas 61 sa tendencijom daljeg rasta.

Prosečan Amerikanac planira penziju u 66 godini života, dok je 1995. godine čekao 60 godina, kaže se u istraživanju Galupa iz apria 2013. godine na uzorku od preko 2.000 odraslih. 
Ovaj trend započeo je tokom 1990-ih, i stručnjaci ga smatraju jednom od najvažnijih u oblasti radne snage i rada. Zanimljivo je da se mnogi samostalno odlučuju da rade duže kako bi očuvali životni standard zaposlenih.
Trend je jasan u statistikama: početkom 1990-ih oni preko 55 godina starosti činili su 30 odsto radne snage, dok su 2008. godine, dakle, tek na početku krize, činili oko 40 odsto svih zaposlenih. 
Dodatno, ranih 1990-ih 11 odsto zaposlenih imalo je preko 65 godina, dok je procenat u aprilu 2013. godine iznosio 19 odsto. Slično je i sa onima preko 75 godina koji poslednjih nekoliko meseci čine preko osam odsto radne snage, dok ih je pre dve decenije bilo svega četiri odsto.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija