Početna Magazin Godine Srbija prelazi na „elektronsko zdravstvo“

Srbija prelazi na „elektronsko zdravstvo“

Krajem 2014, ili početkom 2015. godine, Srbija dobija elektronske: upute, recepte, zakazivanje, zdravstvene kartone i konsultacije

Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), rekao je da će od kraja ove ili početkom naredne godine, pacijenti u Srbiji dobijati elektronske: upute, recepte, zakazivanje, konsultacije i zdravsteni karton.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Mnogi su bili iznenađeni i proglasili to naučnom fantastikom. Uz napore zaposlenih u RFZO i pomoć Svetske banke verujem da ćemo do kraja godine, ili početkom naredne, imati sve ove zdravstvene usluge“, objasnio je, kako je preneo B92, prof. Babić.

Projekat će početi u Beogradu, ali je planirano da svi lekari u 158 domova zdravlja i oko 1.000 apoteka u Srbiji budu umreženi u sistem.
Pacijent će moći da pošalje SMS ili mejl, lekar onda uvidom u elektronsku istoriju bolesti proveri terapiju i izda elektronski recept. Apotekaru je potrebno samo dati overenu zdravstvenu knjižicu jer on recept ima u sistemu.

Ovo sve predstavlja uštedu vremena za pacijente i velikih novčanih sredstava za državu.
Za štampanje papirnih recepata Srbija je izdvajala više od dva miliona evra.

Elektronsku konsultaciju prof. Babić objašnjava na sledeći način: „Nekada postoji interakcija nekih lekova koji se zajedno piju, a to previde dva različita lekara, koja su ga propisala. Elektronski će se konsultovati treći nezavisni lekar, koji daje mišljenje baš o takvim neželjenim efektima lekova„. To malo plaši iako nam nije nepoznato. Jer, ako se na ovaj način priznaje pravo lekara na „previd“, šta sve još može da se toleriše. A supervizori u bilo kojoj branši koštaju.