Početna Magazin Godine Obavezna zamena registarskih tablica od 2018. godine – 4.000 dinara

Obavezna zamena registarskih tablica od 2018. godine – 4.000 dinara

Obavezna zamena registarskih tablica od 2018. godine – 4.000 dinara

Do kraja 2017. godine vozači koji su pre sedam godina morali prvi da stave „novi“ tip registarskih tablica, moraće da ih promene jer im zvanično ističe zakonski rok važenja od sedam godina. Njihova zamena će vozače dodatno koštati oko 4.000 dinara. Ali, ubrzo je usledio obrt!

Pored finanijskih izdataka, vozači će morati da spreme gomilu papira, da popunjavaju formulare i uplatnice i čekaju u redovima, piše Telegraf.

Ovu promenu predviđa član 55 Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila gde stoji da tablica mora da se promeni kada protekne sedam godina od izdavanja, a nove tablice su počele da se izdaju od 1. januara 2011. godine.

Zavod za izradu novčanica, deo Narodne banke Srbije je mogao da garantuje za funkcionalnost sedam godina jer sedam godina predstavlja garanciju proizvođača folije nanaete na tablicu da će u tom periodu zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost i prisustvo zaštitinih elemenata.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da rok za zamenu počinje 1. januara 2018. godine.

– Prilikom zamene izdaju se nove tablice s drugim registarstkim oznakama, nova saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta smatra da nema potrebe da ljudi “prolaze mučnu, dugu i skupu proceduru”.

– Policija treba da napravi nove tablice i da pozove građane da ih preuzmu, kao kad ih izgubite, na primer. Ne da vam daju tablicu s novim registarskim oznakama i novu saobraćajnu. To je maltretiranje dva i po miliona vozača jer nekoliko njih neće da radi svoj posao – ističe Vujanić.

Komentar Penzina: Ali, ubrzo pošto se pojavila ova vest, stiglo je i predizborno rešenje… Bez obrazloženja „tehnikalija“, političkom odlukom rešeno je da tablice mogu da izdrže još dve godine. Lepo! Ovako je to bilo…

PRODUŽEN ROK Zamena registarskih tablica odložena za dve godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novca donelo odluku da se zamena registarskih tablica odloži za dve godine.

– Osim produženja roka za zamenu tablica, koji je bio predviđen Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila usvojenim 2010. godine, donećemo i odluku da se menjaju isključivo registarske oznake koje su oštećene i koje nisu za dalju upotrebu, dok će sve ostale moći da se koriste i nakon isteka do sada predviđenog roka od sedam godina – naglasio je ministar Stefanović.

Potpredsednik Vlade je dodao i da za razliku od prethodne vlasti koja je 2010. godine donela ovako štetnu odluku za vlasnike vozila, aktuelna Vlada želi da pronađe najpovoljnije rešenje za građane Srbije, saopštio je MUP a preneo Blic.