Srbija najskuplja u Evropi po odnosu cena nekretnina i prihoda

Dok je Beograd na četvrtom mestu među gradovima, Srbija je najskuplja u Evropi po odnosu cena nekretnina i prihoda njenih građana. Što će reći da prosečni građanin ove zemlje ima najmanje šanse da kupi nekretninu u sopstvenoj zemlji.

Portal Ekapija je preneo da je Beograd po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda na visokom četvrtom mestu na listi najskupljih gradova u Evropi. Ovo je objavljeno na sajtu Numbeo. Prema podacima ovog sajta, Srbija je po odnosu cena nekretnina i prihode građana najskuplja država Evrope.

Šta je Numbeo?

Numbeo je sajt koji važi za najveću svetsku bazu podataka o životnim troškovima i o kvalitetu života. Sajt Numbeo je, inače, osnovao i razvio Mladen Adamović, bivši softverski inženjer kompanije Google iz Srbije.

Numbeo je najveća svetska baza podataka o gradovima i državama širom sveta. Ovaj sajt prikuplja ogroman broj podataka korisnika kako bi pružio najpouzdanije informacije o određenom mestu. Prikupljeni podaci se zatim statistički obrađuju, upoređuju i ukrštaju.

Cene nekretnina previsoke za srpski standard

Prema proračunu sajta Numbea, odnos cene nekretnina i prosečnih prihoda u Beogradu iznosi 19,77. Taj broj dovodi glavni grad Srbije na četvrto mesto tabele u kojoj se porede cene nekretnina u gradovima Evrope sa visinom prihoda stanovnika.

Prva na toj tabeli je Moskva sa odnosom 21,12 i Pariz sa 20,97. Split je na trećem mestu, ali odnos cene nekretnina prema visini prihoda u ovom hrvatskom gradu na Jadranu isti je kao i u Beogradu – 19,77. Beograd se našao ispred Vladivostoka (18,63), Gdanjska (18,31), Praga (17,97) i Milana (17,85).

Novi Sad je među najskupljim gradovima iz Srbije. Ovaj grad se nalazi na 23. mestu, s odnosom 14,67, ispred Firence (14,37) i Stokholma (14,22). Od gradova u regionu, dosta su visoko plasirani i Banjaluka (13,75), koja se nalazi na 30. mestu, ispred Barselone i Porta i Zagreb na 33. mestu sa odnosom 13,47.

Verujemo da će čitaocima Penzina biti podjednako zanimljiv drugi podatak sajta Numbea. U pitanju je indeks cena nekretnina u državama Evrope za 2021. godinu.

Prema odnosu cena nekretnina i prihoda građana, Srbija je na prvom mestu. Kako objašnjavaju na sajtu Numbeo, odnos cene nekretnina i prihoda predstavlja osnovnu meru pristupačnosti nekretnina u jednoj državi. Što je manji broj, to bolje po građane te zemlje. Uopšteno, za ovaj proračun Numbeo koristi medijalnu cenu stanova i medijalni isznos porodičnih prihoda izražen u godinama prihoda.

Mapa sa sajta Numbeo (29.3.2021)

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: