Početna Magazin Godine Srbija: Godišnje 35.000 oboli od raka, umre preko polovine

Srbija: Godišnje 35.000 oboli od raka, umre preko polovine

Srbija: Godišnje 35.000 oboli od raka, umre preko polovine

Dijagnozu maligne bolesti svake godine u svetu dobije skoro 13 miliona ljudi, a od nekog oblika te bolesti umre skoro osam miliona ljudi. I u Srbiji statistika je poražavajuća – godišnje oboli oko 35.000 ljudi, a umre više od 20.000. Četvrti februar obeležava se kao dan kada je ceo svet ujedinjen u borbi protiv globalne epidemije raka, javlja RTS.

Građani Srbije najčešće obolevaju od raka pluća, debelog creva, prostate, dojke i grlića materice. Najvažnija poruka je da je neophpodno promeniti loše životne navike i ići na redovne preglede. Ukoliko se maligna bolest dobije – država i sistem moraju da pruže blagovremeno i odgovarajuće lečenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević kaže da je lečenje malignih bolesti u Srbiji dobro i da nema zastoja.

„Kada pričamo o hemioterapiji i snabdevanju lekovima to je standardno i dobro, nema zastoja i problema. Svi se leče, što ne znači da je idealno za sve tipove, i da ne treba stalno unapređivati to lečenje“, rekao je Radosavljević u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Prema njegovim rečima, na hemioterapiju se čeka najduže tri nedelje, a onda se odvija po unapred zakazanim ciklusima. Što se tiče snabdevanja lekovima, ističe da lista lekova pet godina nije unapređena.

To je važno za neke tumorne tipove, kao što je melanom. Zaista treba unaprediti lečenje ako želimo da dostignemo svetske standarde, kaže Radosavljević.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije preko 150 pacijenata dnevno dobije svoj hemioterapijski ciklus.

Srpsko lekarsko društvo zato danas počinje projekat „Onkologija u Srbiji – znanjem protiv bolesti“, u okviru kojeg će biti održani seminari, veb-seminari o simptomima, ranom zbrinjavanju, pa i o palijativnoj nezi obolelih od neke vrste raka.

Radosavljević kaže da je to prilika da se i Srpsko lekarsko društvo uključi u edikaciju, koju vidi kao veoma važnu u lečenju malignih bolesti.

Na Penzinu čitajte i statistike drugih zemalja:

Ove vrste bolesti leče se hirurgijom, hemoterapijom i radioterapijom.

U ovom trenutku Srbija najviše problema ima sa zračenjem, jer je nedovoljno aparata koji se često kvare. Iako su kupljeni novi, i očekuje se nabavka još najmanje šest akceleratora iz kredita Svetske banke, još je neizvesno kada će oni početi da rade.

Nadležni su obećavali da ćemo ovu godinu dočekati bez liste čekanja na zračenje, ali to obećanje u ovim prvim mesecima 2016. neće biti ostvareno.