Zaposlenima u socijalnoj zaštiti po 10.000 dinara

Zaposlenima u socijalnoj zaštiti biće isplaćena jednokratna pomoć od po 10.000 dinara. Zaposleni u sistemu socijalne zaštite spremali su se na štrajk.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zaposleni u sistemu socijalne zaštite dobiće, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po 10.000 dinara. Ova jedokratna pomoć biće isplaćena u narednih par dana.

Pomoć će dobiti negovateljice, spremačice, kuvarice, vaspitačice, nabrojao je Vućić.

Mirjana Veljović, predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti rekla je da, iako je predsednik pobrojao ta konkretna zanimanja, pomoć se ne odnosi samo na njih, već će je dobiti svi oni koji pomoć nisu dobili u prvoj tranši.

„Znači svi sem zdravstvenih radnika koji su već dobili pomoć“, kazala je Veljović za Novu ekonomiju.

Pomoć od 10.000 dinara dobiće oko 7.980 zaposlenih u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite, odnosno domovima za stare, domovima za lica ometena u razvoju, domovima za duševno obolela lica.

„Zbog kovida i epidemiološke situacije do sada su pomoć dobili samo zdravstveni radnici. To je izazvalo revolt, jer su svi radnici zaposleni u sistemu socijalne zaštite izneli teret epidemije korona. Ne možete da kažete da je medicinska sestra dala svoj doprinos, a kuvarica, vešerka, spremačica, negovateljica nije“, naglasila je. Mirjana Veljović je objasnila da se radi o sistemu koji je vrlo vezan, te „ako jedna karika iskoči sve puca“.

Zaposleni u sistemu socijalne zaštite spremali se na štrajk

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti je za 8. april najavljivao jednočasovni štrajk upozorenja u centrima za socijalni rad i svim ustanovama socijalne zaštite. Štrajkački zahtevi bili su upućeni i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić.

Štrajk je odložen nakon započetih pregovora o štrajkačkim zahtevima sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Isplata jednokratnog iznosa kao nagrade za rad u prethodnom periodu bio je jedan od zahteva Sindikata, ali ne i jedini.

Na listi štrajkačkih zahteva nalazi se i „hitno zapošljavanje najmanje 1.000 nedostajućih radnika i njihovo raspoređivanje na prioritetna radna mesta u centre za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite najkasnije do kraja 2022. godine“.

Nerešavanje problema nedovoljnog broja zaposlenih u sistemu doveo je do osipanja broja radnika, „jer radnici ne žele da trpe nehuman pritisak posla“, navodi se u dopisu upućenom, krajem marta, premijerki i predsedniku.

„Pored odlazaka nezadovoljnih radnika i radnika koji su stekli uslov za penziju došli smo u situaciju da trenutno u sistemu fali preko 1.700 ljudi, a da sistem prema usvojenim standardima i odlukama Vlade treba da ima nešto preko 9200 zaposlenih“, piše u dopisu.

Izvor: Nova ekonomija
Fotografija: Centar za socijalni rad Kladovo, RTV Bor