Početna Magazin Godine UN upozoravaju: 2050. godine trebaće nam 60% više hrane

UN upozoravaju: 2050. godine trebaće nam 60% više hrane

Ujedinjene nacije upozoravaju da će čovečanstvu trebati 60 odsto više hrane sredinom 21. veka ili ćemo se suočavati sa socijalnim nemirima, političkim nestabilnostima, građanskim ratovima i terorizmom.

Očekuje se da će 2050. godine biti 9 milijardi stanovnika planete, ali i više onih koji konzumiraju više kalorija s obzirom na rast bogatstva. Ova dva parametra zajedno stvoriće daleko veću potrebu za hranom.

Sa druge strane, svet sve manje ulaže u istraživanja u oblasti poljoprivrede. Problemu treba pridodati i klimatske promene koje umanjuju godišnji rod zasađenih kultura, kao i sve manju raznovrsnost semena što povećava rizike od oboljenja biljaka i razvoja insekata.

U Aziji i na Pacifiku uzgaja se preko 75 odsto svetskog povrća, što je rast od 25 odsto samo u prvoj deceniji 21. veka. Pa ipak, UN Agencija za hranu i poljoprivredu upozorava da je baš ovde dve trećine od 842 miliona neuhranjenih u svetu.

UN vidi rešenje u dva pravca: povećanje poljoprivrednih površina i povećanje prinosa. Na primer, za sada je rast produktivnosti uzgajanja pirinča od 0,6 do 0,8% godišnje, a potrebno je da bude najmanje 1% kako bi se izbegle nestašice.

Veliki je problem i neefikasno korišćenje proizvedene hrane, jer Svetska banka tvrdi da ne iskoristimo između 25 i 33 odsto hrane koju proizvedemo – 4 milijarde tona godišnje, piše RT.