Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Smederevo: Siromaštvo i zlostavljanje starih

Smederevo: Siromaštvo i zlostavljanje starih

Smederevo: Siromaštvo i zlostavljanje starih

Svaki četvrti korisnik narodne kuhinje u Smederevu ima preko 50 godina, a novčanu socijalnu pomoć prima 1.036 porodica od kojih su 56,7 odsto jednočlana i dvočlana staračka domaćinstva

Po istraživanju koje je obuhvatilo i Dom za stare i penzionere u Smederevu, čak 43 odsto korisnika u dom nije dospelo svojom voljom već pod pritiskom. Bezmalo, svaka deseta žrtva nasilja u porodici, od onih koje zbog težine povreda prijavljuje hitna pomoć, jeste starija osoba.

– Najugroženiji su na selu i gradskoj periferiji koji nemaju nikakva primanja ili imaju penzije od 6.000 do 7.000 dinara. Ima oko 150 takvih domaćinstava koje pratimo. Nema ko da im pomogne, a nemaju ni mogućnost da dođu do grada, kod lekara ili da kupe lekove, jer nemaju ni za prevoz – kažu u Crvenom krstu Smedereva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Crveni krst, kad može, šalje aktiviste – lekare specijaliste koji ih obilaze. Volonteri uzimaju recepte, podižu umesto njih i donose im lekove, ali stari pored zdravstvenih imaju i drugih nevolja. Zima je posebno kritična, čak i za one koji imaju ogrev jer nema ko da im iseče drva ili unese ugalj.

U Smederevu ima skoro 24.000 starijih od 60 godina, bezmalo svaki treći punoletni Smederevac spada u tu grupu. Oko 20.000 su penzioneri, od kojih 6.000 ima penzije manje od minimalne (13.000 dinara).

Tako prolaze oni koji nemaju mlađe pored sebe, ali ni oni koji ih imaju nisu bez problema. Kada je nedavno organizovana akcija „Doktor u kući“, pričaju aktivisti Udruženja „Treće doba“, naišli su na sledeći slučaj:

stara, jedva pokretna osoba bila je izolovana u trošnoj, neuslovnoj kući, bez osnovnih higijenskih uslova, dok su ostali članovi porodice bili u novoj, prostranoj, potpuno opremljenoj odmah pored.

– Žrtve porodičnog nasilja su sve češće i stari. Stradaju od dece, mada ima i zlostavljanja kod starih bračnih parova. Tamo gde su deca otišla, a oni ostali sami, dešava se da žene trpe nasilje – kaže Vesna Emeršić, socijalna radnica, za Blic.