Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Smederevo

Smederevo se nalazi na desnoj obali Dunava u Podunavskom okrugu nasuprot Banata. Po popisu iz 2011. godine u gradu živi oko 107.000 stanovnika.

Za razvoj grada i definitivno ustoličenje naselja na ovom području najzaslužnija je izgradnja jedne od najvećih tvrđava Evrope, u 15. veku, kada je srednjovekovnom Srbijom u njenim poslednjim danima vladao despot Đurađ Branković.

Po kratkom obnavljanju države i oslobođenju Smederevske tvrđave u Prvom srpskom ustanku, 1806. godine, u Smederevu se nalazi sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog kao svojevrsno nastavljanje prekinutog postojanja države na istom mestu.

Tvrđava je bila jedna od najočuvanijih srednjovekovnih tvrđava u Evropi sve do 1941. godine kada je uz njene zidine došlo do ogromne eksplozije voza sa municijom. Nastao je krater dubine devet i prečnika 50 metara, a nemačka komanda procenila je da je život izgubilo oko 4.000 stanovnika grada. Svega oko 25 objekata u celom gradu prošlo je bez oštećenja.

Smederevo je bilo poznato po čeličani čija sudbina je danas još uvek neizvesna, ali i kao voćarski kraj zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i obliku terena područja oko grada.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija