Grad Smederevo

Grad Smederevo

Smederevo se nalazi na desnoj obali Dunava u Podunavskom okrugu nasuprot Banata. Po popisu iz 2011. godine u gradu živi oko 107.000 stanovnika.

Za razvoj grada i definitivno ustoličenje naselja na ovom području najzaslužnija je izgradnja jedne od najvećih tvrđava Evrope, u 15. veku, kada je srednjovekovnom Srbijom u njenim poslednjim danima vladao despot Đurađ Branković.

Po kratkom obnavljanju države i oslobođenju Smederevske tvrđave u Prvom srpskom ustanku, 1806. godine, u Smederevu se nalazi sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog kao svojevrsno nastavljanje prekinutog postojanja države na istom mestu.

Tvrđava je bila jedna od najočuvanijih srednjovekovnih tvrđava u Evropi sve do 1941. godine kada je uz njene zidine došlo do ogromne eksplozije voza sa municijom. Nastao je krater dubine devet i prečnika 50 metara, a nemačka komanda procenila je da je život izgubilo oko 4.000 stanovnika grada. Svega oko 25 objekata u celom gradu prošlo je bez oštećenja.

Smederevo je bilo poznato po čeličani čija sudbina je danas još uvek neizvesna, ali i kao voćarski kraj zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i obliku terena područja oko grada.