Početna Vesti Skupština Srbije o ukidanju zakona o smanjenju penzija

Skupština Srbije o ukidanju zakona o smanjenju penzija

Skupština Srbije o ukidanju zakona o smanjenju penzija

Skupština Srbije nastavlja 24. septembra načelnu raspravu o ukidanju privremenog smanjenja penzija, kao i o više drugih predloga zakona i međunarodnih sporazuma.

Ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, oktobarska penzija (Dakle, na osnovu ovoga bismo rekli da bi to bila ona koja se isplaćuje u novembru mesecu – prim. Penzina) biće isplaćena bez umanjenja. Ovo je najavio Zoran Đorđević, ministar za rad na početku rasprave u petak, 21. septembra, obrazlažući izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvog dana rasprave, poslanici opozicije u Skupštini Srbije zatražili su da se penzionerima vrati oduzeto budući da je penzija umanjena još 2014. godine.

Balša Božović, zamenik šefa poslaničke grupe DS, u ime cele opozicije predložio je zakon kojim bi se penzionerima vratilo „ono što im je protivpravno oduzeto“, ali ne u odnosu na 2014. godinu, nego u odnosu na visinu penzije koju bi korisnik ostvario da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije donet.

Poslanici opozicije su ocenili i da je potrebno uvesti institut minimalne penzije i sistem usklađivanja visine penzija sa troškovima života dva puta godišnje (Ovaj sistem postoji samo se ne primenjuje od 2014. godine – prim. Penzina).

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji ocenio je da Vlada Srbije nanosi još jednu nepravdu penzionerima promenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

„Pritom se mora uzeti u obzir i to da su penzije, dok je taj zakon bio na snazi, realno umanjivane suspenzijom njihovog aprilskog i oktobarskog uskladjivanja sa povećanjem troškova života. Korisnici penzija i njihovi naslednici imaju pravo i na kamatu. Pošto gradjani plaćaju kamatu kad su u docnji sa obavezama prema državi, onda i država mora da plati kamatu zbog docnje gradjanima“, kaže Zoran Ivošević.

Prof. Ivošević je ocenio da model koji je Vlada Srbije izabrala ne obezbeđuje pravdu ni sigurnost za penzionere.

„Tvrdeći da je isplata na osnovu Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija konačna, Vlada potvrđuje da nema nikakvu nameru da penzionere ikada obešteti za ono što im je oduzela, a, kako Fiskalni savet upozorava, i buduće isplate i eventualna uvećanja zavisiće od volje vlasti, a ne od formula utvrđenih zakonima“, objašnjava Ivošević.

Na dnevnom redu sednice 24. septembra nalaze se i izmene i dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu zbog planiranog povećanja penzija.

Izvor: Beta, Beta
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin