Siromaštvo starijih građana najmanje se smanjuje

Siromaštvo starijih građana najmanje se smanjuje. Tačnije, kako je rekla direktorka fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković: „najmanje (smo) uspeli da izvučemo iz siromaštva starije sugrađane“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zvanični statistički podaci pokazuju da više od pola miliona građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu. V: Svetski dan siromaštva – Apsolutno siromaštvo pogađa 628.000 Srba i Matković: U Srbiji postoji apsolutno siromaštvo

Analiza Centra za demokratiju, koja je objavljena 13. jula 2022. godine, bavi se siromaštvom starijih građana u kontekstu opšteg siromaštva u Srbiji. (PDF: Siromaštvo starijih u Srbiji – Agenda 2030)

„Mi vidimo da je rizik od siromaštva, koji je jedna od glavnih kategorija u merenju siromaštva i kvaliteta života ljudi smanjila poslednjih godina. Ali, sa druge strane, imamo izveštaje koji kažu da taj trend iskorenjivanja siromaštva u starijoj populaciji ima najmanji progres. Postoji stagnacija u ostvarivanju napretka u toj oblasti. To znači da smo najmanje uspeli da izvučemo iz siromaštva najstarije sugrađane koji toj kategoriji pripadaju“, objašnjava.

Siromaštvo kao kategorija kod starijih veoma zavisi od penzije. Manje od 25.000 dinara na ime penzije, prima 52 odsto penzionera. Njih 300.000 prima manje od 15.000, a čak 100.000 manje od 10.000 dinara.

„Ako to stavimo u poređenje sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 38.000 dinara, onda vidimo kako se može živeti sa tim malim penzijama“, kaže Vučković.

Finansijsko siromaštvo nije jedino merilo i pokazatelj kvaliteta života starijih. Njih njihova osiromašenost isključuje iz života zajednice. Zbog toga imaju nizak pristup učenju i zdravstvenoj zaštiti.

Naglašava da su najsiromašnji oni građani koji ne primaju penziju, koji ne žive sa svojim članovima porodice, koji žive u ruralnim sredinama i koji su prinuđeni da rade i onda kada više nemaju fizičke snage. Takođe, u tu grupu spadaju i oni koji nemaju prava da ostvare socijalnu zaštitu.

Iskorenjivanje siromaštva do 2030

Nataša Vučković upozoravae da država poslednjih godina smanjuje sredstva za socijalnu zaštitu. To se, smatra, mora ispraviti.

„Kvalitet života penzionera je različit. Mi se zalažemo za primenu Agende 2030 o održivom razvoju, koja ima glavni cilj iskorenjivanje siromaštva do 2030. godine. Agenda nas uči da sve osetljive grupe moramo da posmatramo tako što ćemo analizirati svaku ugroženu grupu, segment po segment. Znači, ni starija populacija nije jedinstvena homogena grupa, nego njihov položaj, stepen siromaštva, kvalitet života zavisi od obrazovanja, visine penzije, mesta u kome žive, kakav im je pristup zdravstvenoj zaštiti, kakva im je mogućnost da nastave da rade i posle penzije…“

Izvor: N1
FotografijaPexels