Čovek i smrt Društvo Magazin Godine Svet

Kina: Samoubistvom beže od kremacije

Već šest starijih osoba izvršilo je samoubistvo kako bi bili sahranjeni po starim običajima pre nego što zakon o obaveznoj kremaciji u kineskom gradu Ankvingu stupi na snagu.

Zbog neodrživosti sahranjivanja u kovčezima, što je uporna tradicija u Kini, vlasti grada Ankvinga, u provinciji Anhuji, od 1. juna 2014. godine uvode obaveznu kremaciju. Međutim, po tvrdnji porodica, za sada je već šest starijih osoba izvršilo samoubistvo kako bi bili sahranjeni po starim običajima pre nego što zakon stupi na snagu. 
Lokalne vlasti u Kini vode žestoku borbu protiv sahranjivanja, a za slobodno zemljište u gradovima i njihovoj neposrednoj blizini. Ovo ide tako daleko da nije redak slučaj i da se groblja prekopavaju radi korišćenja zemljišta u druge svrhe (izgradnja zgrada, infrastruktura). Na primer, u centralnoj provinciji Henan, vlasti su “poravnale” 400.000 grobova samo u 2012. godini, što je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Samoubistvima je prethodila i odluka o zaplenama kovčega koja je sprovođena već od maja meseca.
Vlasti tvrde da su razlozi za samoubistvo kompleksniji iako je jedna od žrtava, 83-godišnja žena, izvršila samoubistvo nakon što su izvršioci pred njom isekli na pola kovčeg koji je već spremila za svoju sahranu.

U Ankvingu ljudi pripremaju svoje kovčege i deceniju pre smrti, a za odluku su saznali tek u aprilu 2014. godine – svega dva meseca pre nego što će stupiti na snagu. Jedna sagovornica pekinškog lista čiji tekst prenosi Gardijan možda je najbolje dočarala sav značaj koji sahranjivanje celog tela ima za ljude u Kini:

– Imala sam težak život, i kada umrem želim da spavam negde, zaštićena od kiše.

 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija