Početna Magazin Godine Ekonomija Singapur ima zanimljiv penzioni plan, ali želi reformu

Singapur ima zanimljiv penzioni plan, ali želi reformu

Singapurski penzioni sistem dozvoljava korišćenje ličnih sredstava iz fonda za lečenje ili investiranje, ali njihova realna vrednost smanjuje se povećanjem troškova života.

Singapur, jedna od najuređenijih zemalja sveta, drugog junskog vikenda 2014. godine video je retku scenu – proteste oko 2.000 ljudi, a povodom slabog odgovora penzionog fonda (CPF) na rastuće troškove života.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povod je bila najava fonda da će podići donju granicu za minimalna ulaganja pojedinaca. Ovo je zabrinulo brojne Singapurce sa niskim i srednjim primanjima koji se plaše da neće moći da obezbede sebi penziju.

Vlada za sada ne želi da komentariše ovu najavu, tvrdeći da se ulažu napori za unapređenje penzionog sistema. On trenutno funkcioniše tako što zaposleni uplaćuju na svoje štedne račune za penziju, za šta dobijaju relativno niske kamate koje definiše vlada (uglavnom do pet odsto).

Singapurski penzioni sistem osnovan je 1955. godine, i od tada je imao nekoliko izmena u cilju liberalizacije, pa je dozvoljeno da se ova ušteđevina koristi za kupovinu doma, da se plate troškovi lečenja ili da se uloži na finansijsko tržište.

Time su građani „pogurani“ da postanu nezavisniji i odgovorniji. Međutim, sa usporavanjem rasta plata i povećanjem troškova života, smanjila se i realna vrednost ovih ušteđevina, piše Wall Street Journal.