Početna Magazin Godine Sindikat penzionera povodom stava Socijalno-ekonomskog saveta Srbije o ukidanju penala za penzionisanje

Sindikat penzionera povodom stava Socijalno-ekonomskog saveta Srbije o ukidanju penala za penzionisanje

Sindikat penzionera povodom stava Socijalno-ekonomskog saveta Srbije o ukidanju penala za penzionisanje

Socijalno-ekonomski savet Srbije, na sednici održanoj 18. aprila 2017. godine, prihvatio je inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina. Šta o tome misle u Udruženju sindikata penzionera Srbije, a šta obećavaju članovi Vlade Srbije na kojoj je sada da razmotri ovaj predlog.

Saopštenje Udruženja sindikata penzionera Srbije
povodom stavova Socijalno-ekonomskog saveta

Udruženje sindikata penzionera Srbije izuzetno ceni i podržava stav koji je Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije usvojio, prihvatajući inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, da se ukinu penali za penzionisanje osobama sa punim godinama radnog staža, a koje pre napunjenih 65 godina života predaju zahtev za penzionisanje.

Smatramo da je Savez samostalnih sindikata Srbije pravilno procenio nehumanost i neodrživost ovakvog zakonskog rešenja, koje je pored finansijske štete, izazvalo osećaj nepravde kod velikog broja građana Srbije, koji su se penzionisali ili se spremaju za odlazak u zasluženu penziju.

Udruženje sindikata penzionera Srbije više puta je u svom obraćanju javnosti i institucijama Srbije ukazivalo na potrebu izrade novog zakona o PIO, kojim bi se stvorili uslovi ne samo za humaniji odnosom prema građanima koji su 40 godina radili i uplaćivali novac u PIO fond, već i ekonomsku logiku pa i pravednost da primaju pun iznos penzije, jer su je ekonomski i pravično stekli.

S obzirom da Vlada ima odlučujuću ulogu u upravljanju PIO Fondom, iako joj ta uloga po pravu ne pripada, smatramo je najodgovornijom za sve što se dešava u Fondu, kao i za odluke u kojima se ne prepoznaju ljudi, već samo brojevi.

Stoga očekujemo da Vlada Srbije prihvati stav Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Milorad Vujasinović, predsednik USPS

U Beogradu, 20. aprila 2017.Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je 18. aprila da će Vlada Srbije, nakon što se urade ekonomske analize, dati konačan stav o inicijativi Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ da se ukine trajno umanjenje penzija za one koji su se penzionisali pre napunjenih 65 godina života.

„Kada uradimo odgovarajuće finansijske procene, kada vidim koliko bi to koštalo, izaći ćemo sa konačnim stavom. Očekujem da će zakon o PIO biti promenjen u toku ove godine i šta god se bude menjalo menjaće se u toku ove godine“, izjavio je Vulin.

„Član 70a Zakona o PIO nepravedan je naročito prema radnicima koji rade teške fizičke poslove i za one koji su izgubili posao pa moraju, ne svojom voljom, u prevremenu penziju“, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

„Očekujemo da Vlada nađe adekvatno rešenje i da se ova izmena unese u zakon.“

Promena zakona, ukoliko je bude, važiće za sve radnike, a ne samo za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju, kako se ranije moglo čuti.

Izvori: Danas, Novosti