Magazin Godine Srbija

Poziv na tribinu: Ostvarivanje zakonskih prava penzionisanih vojnih lica Srbije

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u četvrtak, 27. aprila 2017. godine, organizuje javnu tribinu: “Ostvarivanje zakonskih prava penzionisanih vojnih lica Srbije”. Prilika da se penzioneri, ne samo vojni, informišu o načinima ostvarivanja svojih prava.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije dana 27. aprila 2017. godine, organizuje javnu tribinu: “Ostvarivanje zakonskih prava penzionisanih vojnih lica Srbije”

Ciljevi organizovanja javne tribine:

 • Sučeljavanja stavova pravnika o kršenju i ostvarivanju ustavnih i zakonskih prava penzionisanih vojnih lica Srbije;
 • Informisanje javnosti, državnih i fonda PIO o predlozima i zahtevima za ostvarivanje svih zakonskih prava penzionisanih vojnih lica;
 • Informisanje penzionisanih vojnih lica i drugih penzionera o načinu ostvarivanja ostvarenih zakonskih prava.

Učesnici: prof. dr Zoran Ivošević, prof. dr Mihajlo Mitrović, istaknuti pravnici-advokati, predstavnici Ministarstva odbrane, penzioneri i sredstava informisanja.

Mesto: Velika sala opštine Novi Beograd

Vreme: 11.00-13.00 časova, 27. april 2017. godine

Program tribine:

 1. Ostvarivanje prava penzionisanih vojnih lica Srbije na dug po osnovu usklađivanja iz 2004. godine.
 2. Ostvarivanje prava na vanredno usklađivanje vojnih penzija od 11,06%, ostvarivanje prava na usklađivanje od 4,21% za 2007. godinu, sprovođenje odluka Ustavnog i presuda Upravnog suda Srbije.
 3. Umanjenje penzija od decembra 2014. godine, po osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, donošenje rešenja o umanjenju i povraćaj obustavljenog dela penzije.
 4. Pravo na uvećanje penzije po osnovu rada pod posebnim uslovima i uvećanje penzije po osnovu staža preko 40 godina.
 5. Problemi ostvarivanja prava penzionisanih vojnih lica na stambeno obezbeđenje.

U glavnom delu tribine uvodničari će govoriti na izabranu temu, posle čega će se voditi objedinjena rasprava i odgovarati na postavljena pitanja iz publike.

Dođite i pozovite prijatelje da se informišete kako povratiti prava!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

9 Comments

Click here to post a comment
 • Dragi vojni penzioneri, ne krijte se više iza civilnih penzionera koje spomenete samo uzgred ponekad.A naročito ne studente, koji veze nemaju sa vašim zahtevima Niste samo naveli koja to svoja prava niste dosad ostvarili. A narolito niste rekli koja to parav i dalje imate kao penzioneri u odnosu na druge civilne penzionere (potpuno besplatno lečenje i potuno besplatne lekove, isplaćen izmešljeni zaostatak povećanja penzije od pre deset godina, penzije iznad proseka u odnosu na civilne penzije istog ranga školske spreme i niz drugih…) Nebi me iznenadilo da donesete zaključak o potražnji dnevnica za preživele iz II svetskog rata. Doći ći na tribunu da vas čujem.

 • Poštovani Karađoglu: Penzioner sam “novijeg datuma”, dakle, od prošle 2016. godine. Kao što vidite nisam napisao “vojni” penzioner iako sam radio kao oficir VS. Delim vaše mišljenje da ne treba praviti vezu između studentskih protesta i određenih zahteva penzionera. Zalažem se takođe, da ne stvaramo dve vrste penzionera: vojni i civilni, pogotovo ne sad kada smo svi skupa pod republičkim FPIO.
  Međutim, gosp. Karađoglu, nemojte biti tako drski i nevaspitani te pisati potpuno neproverene, odnosno, netačne tvrdnje. Nije tačno da se iko od vojnih penzionera zalaže za potpuno besplatno lečenje i potpuno besplatne lekove. Ako vas neko pita, znajte da je participacija za vojne osiguranika u vojnozdravstvenim ustanovama znatno veća nego za vas “civile” u civilnim, isto važi i za iznos participacije za lekove. Dalje, nije u pitanju nikakav izmišljeni “zaostatak penzija” nego zahtev za ostvarivanje prava na usklađivanje penzija koje je važilo za civilne penzionere 2007/2008. godine, koji ste vi i ostvarili, a određene kategorije vojnih penzionera nisu. To su uostalom priznali i država i sudovi i svi relevantni u postupku ostvarivanja tog prava. Veliki deo vojnih penzionera je to pravo i ostvario sudskim putem ili vansudskim poravnanjem. Sasvim druga stvar je što određena grupa vojnih penzionera od toga pravi spektakl, pa sudskim putem traži kamatu na kamatinu kamatu, ali i to je sasvim legitimno. Poštovani gospodine koji se krijete iza vrlo nezgrapnog pseudonima, nije tačno da su vojne penzije iznad proseka civilnih penzija “istog ranga školske spreme” kako navodite. Stvar je obrnuta, vrlo je izražena razlika u penziji jednog profesora doktora Beogradskog univerziteta i pukovnika profesora doktora Univerziteta odbrane, naprimer, ili neurohirurga koji je radio u Kliničkom centru Srbije i pukovnika neurohirurga koji je otišao u penziju sa VMA. Vrlo je osetna razlika u iznosu penzije jednog mehaničara za telekomunikacije koji je radio u Telekomu Srbije i jednog zastavnika takođe mehaničara sa sredstva telekomunikacija, itd, itd.
  Dakle, raspitajte se malo, pročitajte nešto, izađite na Internet, sve to negde piše, pre no što se odlučite etiketirati i deliti lekcije.

 • Gospodine pukovniče, dragi porf.Mihjalo, u jednom se slažemo, da svi penzioneri moraju biti ravnopravni gradjani ove države jer je tako naš Ustav propisao. Nažalost, nije baš tako. Jeli civilni penrzioneri imaju pravo na bagatelno letovanje u odmaralištima na moru i planini. Kao što to imaju vojna lica i vojni penzioneri u vojnim letovalištima (civilni radnici takva letovališta ne maju). Dakle, nemaju nije isti položaj kao što rekosmo kako kaže Ustav. Jeli sva vojna lica država za vreme rada oblači od čarapa do kape. Jeste. Radnike civilnih preduzeća i uprave ne. I tu nismo isti prema Ustavu. Jeli, vojna lica imaju benificirani radni staž.Imaju svkakako. Civili, sem nekih kategorija, nemaju. I tu nismo isti prema Ustavu. Jesu sva vojna lica dok je postojao vojni Fond zdravstvenog i penzonog osiguranja (SOVO), bila blagovremeno izmirivana sa svim potraživanjima u pogledu plata po pravilima koja su važila za vojne soiguranike. Jesu. Kad su Fondovi spojeni 2007 vojni penzioneri su izračunali da im se duguje od 2008 god. po 11,06% zaostatka, i ako su do tada sve uredno izmireni po vojnim propisima, i tako svih 44.000 vojnih penzionera dobilo je na ime zaostatka, svako po 2.500 do 3.000 eura. Civilni nisu. Ni tu nismo jednaki prema Ustavu. Jeli penzija sada jednog zastavnika srednjoškolca iznosi 45.000 dinara, penzija radnika srednjoškolca iznosi 20 do 25.000 din. Ni tu nismo jednaki prema Ustavu. Ne stoji poredjenje jednog zastavnika srednjoškolca mehaničara telekomunikacionog sistema, sa mehaničarem telekuminikaciju u Telekomu. Iz prostog razloga. Telekom je Javno profitabilno preduzeće. Vojska nije, nego organ narodne odbrane koji živi na budžetu svih gradjana, kao i kompletna državna uprava, u kojoj, bilo na lokalnom bilo na republičkom nivou, danas jedan diplomirani ekonomista, diplomirani pravnik, ili lekar specijalista higijene ili epidemiologije na poslovima zdravstvene inspekcije ima platu 50.000 dinara, a penziju 40.000 din. Ima primera još mnogo. Problem je u nečem drugom. Vojska je sebe smatrala uvek “Iznad svih”, sada kada su došla vremena da bude tretirana kao i svi ostali gradjani, kako stoji u Ustavu. E to ne ide. Nemože se pomiriti s tim.
  Zato moj dragi profesore, pukovniče dr Mihajlo, od argumenata se ne može pobeći, i ako me je izvesni drug Jovo u jednom svom komentaru na istu temu, u svom odgovoru na moj isti ovakav komentar okarkerisao, kao “patološki” i da mi u tome nemože pomoći, i ako mu ja nisam ni tražio pomoć, ali sam 40 god. i 6 dana radio na kotroli propisa iz jedne oblasti života, za račun države i znam mnogo, mnogo više. Zauzvrat, država mi je podarila zaradjenu penziju od 32.000 din. Vojnih penzionera sa ovolikom starosnom penzijom nema.
  Svako dobro pukovniče, naši studentski dani su odavno prošli.

 • Gospodin Karadjoglu skrece sa teme. Kakve veze ima takozvano bagatelno letovanje sa nepostovanjem zakonskih propisa sto je tema ove tribine. Cela sustina je da se vojne penzije od 01.01.2008. godine pa na dalje uskladjuju u istom procentu kao i civilne tj po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Medjutim civilne penzije su 01.01.2008 godine uskladjene za 11,06 odsto sto tada nije vazilo za vojne penzionere i zbog toga su vojni penzioneri podnosili tuzbe nadleznim sudovima kako bi i oni ostvarili pravo na pomenuto uskladjivanje. Tek nakon odluke Ustavnog suda vojnim penzionerima je retroaktivno priznato pravo na uskladjivanje penzija od 01.01.2008 godine za 11,06 odsto, medjutim taj procenat je zakljuckom Vlade od 30.10.2015 godine umanjen za 4,21 odsto sto je bilo drugo redovno uskladjivanje vojnih penzija za 2007 godinu tako da su vojne penzije od 01.01.2008 godine umesto za 11,06 odsto prakticno uskladjene za samo 6,57 odsto. Inace sumnjam da su tacni navodi gospodina Karadjoglua vezano za njegov iznos penzije od 32000 dinara jer je u svom komentaru naveo da je radio poslove za koje je predvidjena visoka strucna sprema kao i da je ostvario 40 godina staza osiguranja. Ocigledno je da se tu nesto ne poklapa.

  • Gosn.Aco ne skreće Karadjoglu s teme. Nego je izneo tačne i konkretne činjenice koju vi u svom komentaru, nijednu niste negirali protiv činjenicom. Zato vas to toliko i boli. Zato i u komentaru Radmila, u ovom članku, takodje nema kontra konkretnih činjenica, već samo ” uh,uh,uh toliko neistine” a nije izneo nijednu istinu sa činjenicom. Sa sumnjom ste Gosn. Aco izneli, da ne verujete da sam ja za opisano radno mesto za 40 godina i 6 dana, zaradio starosnu penziju od 32.000 dinara. I na moju žalost, tako je, baš toliko. Ako ne verujete, raspitajte se, koliko je ovog momenta plata jednog dipl.pravnika,ekonomiste,inženjere,veterinara,tehonologa ili lekara koji radi u posao inspekcijskog nadzora u svom resornom ministarstvu. Da vam pomognem, opet konkretnom činjenicom, plata je 45 do 50.000 dinara. Navedite mi i jedan oficirski čin koju danas ima toliku platu, ili penziju vojnog podoficira koja je 45.000 din. Istovremeno da vas podsetim, ovi ljudi na ovim poslovima do pre 20′-tak godina, dok su pripadali opštinskim organima uprave, bili su u radnom odnosu reizborni svakih 4 godina.Dakle, zasnivali su radni odnos po konkursu na svaku četvrtu godinu, pod uslovom da su zadovoljili radom predhodne četiri godine. Inače ostaju bez posla. Ti ljudi, ni tada, ni danas, nemaju benificirinai staž, ne oblači ih država, nemaju nikakve drugi prinadležnosti kakve imaju vojna lica. A priznaćete, da ne rade jednostavne poslove, i da po školskoj spremi ne pripadaju 70% srednjoškolcima vojnim licima. E jedan od takvih sam i ja, s tim što sam svoju penziju počeo da koristim pre deset godina, kada sam imao platu 36.000 dinara. Dakle, kad nemate argumenata sa konkretnim protiv činjenicama, onda možete i vi i gospodin Radmilo, da se izčudjujete i ne verejute u tim činjenicama, da tvrdite da sam promašio temu, i da konstatujete “uh,uh,uh koliko neistine. Medjutim, istina i činjenice bole.

 • Komentar Karađogla sasvim jasno pokazuje koliko neko može biti nerealan, ali i zavidan i verovatno ljubomoran, i to na koga nego na svoju Vojsku. A dobro je poznato da ko neće da plača svoju vojsku plaćaće tuđu i to po pravilu mnogo više.
  Pritom i on i mnogi deugi koji se izgleda više raduju tuđoj nesreći nego svom uspehu zaboravljaju da je oficirski poziv po mnogo čemu poseban i specifičan od selekcije i prijema, pa do specifičnosti vojne službe, odrcanju koje ona traži, pa naravno i svih benificija koje zato ta služba kao takva svuda i treba i mora da ima. Uostalom, po Ustavu koje spominje za vojni poziv svi su mogli da konkurišu a naravno uvek se primaju samo oni najbolji, pa se to uvek mora imati u vidu.
  Dakle, takvi komentari bez dobrog poznavanja ove problematike svakako da ne zaslužuju nikakvu pažnju. Međutim, ono što je posebno loše je nesporna činjenica da mnogi sadašnji i budući penzioneri sa malim penzijama (koje po svim normativima i zdravoj logici isključivo zavise od njihovih doprinosa a ne od bilo čega drugog ili što bi bilo najgore nečije volje) izgleda više uživaju u tome što je nekome umanjena neka prinadležnost koju oni i nisu mogli imati jer im i ne pripada, nego da brinu o tome kako če sa svojom penzijom obezbediti iole pristojan život sebi i porodici.
  Dakle, vlastodršci su slučajno ili namerno pored svega što nas u državi i društvu nesporno opterećuje uneli i jednu strašno opasnu stvar koja iozgleda uzrokuje veliki razdor i mržnju u penzionerskoj populaciji, Kao da su onim penzionerima koji jedva preživljavaju za to krivi oni koji su radili odgovornije i plaćenije poslove pa normalno sada i treba da imaju veće penzije. A da za to ne krive sebe ili one koji su godinama krali ili umanjivali njihove plate a time i doprinose, pa se to naravno sada odražava i na visinu penzije. Posebno bi bilo opasno to što se izgleda neko da bi se dodborio ciljnoj grupi za koju možda misli da je njegovo glasačko telo drznuo na nešto veoma važno u svakom društvu, a to su stečena prava. Tu onda nema ni države ni prava, i to će im se svakako vratiti kao bumerang. Pritom se ne sme zaboraviti i sledeće: 1) urušen finansijski sistem i ovoliki spoljni dug, gde za razne pronevere svako svakoga optužuje a da pritom niko nizašta ne odgovara, niti se u bilo kom smislu nadoknađuje šteta; 2) trebalo je najpre uplaštiti penzionere da penzija možda uopšte neče biti i da visina penzije zavisi od dobre volje vlastodržaca, a ne od uređenog sistemai doprinosa; 3) stalna medijska propaganda u vidu očekivanja da će nekome od penzionera nekada možda I biti bolje; 4) trebalo je napraviti razdor u penzionerskoj populaciji kako bi se njome moglo bolje manipulisati; 5) kroz razne privilegije čelnika PUPS-a paralisati i udaljiti ovu organizaciju od baze, a većinu penzionera sluditi i opet izneverit; 6) podgrevati zavist kod dobrog dela penzionera sa nižim primanjima tako što će radovati tome da su nekima umanjena primanja za koja onako odokativno “oni misle” da su možda visoka; i 6) tobožnja briga vlasti samo za one u javnom sektoru od kojih se pribojavaju štrajka ili pobune, a za realnost, zarađeno, doprinose i stečena prava izgleda nikoga nije ni briga.
  Pa, zar naši vlastodršci misle da su i strane kompanije “naivne” te da će ih lako “privući” dotacijama, i jevtinom radnom snagom (tj. malim doprinosima) a onda to kasnije menjati kako im se prohte. Ili se izgleda smišljeno urušava državni penzioni fond, da bi se formirali i bogatili privatni. Radnici sludili, sadašnji penzioneri ojadili a vlasnici privatnih penzionih fondova i te kako okoristili.
  I DOK SE JASNO IDE KA TOME PENZIONERI IZGLEDA DA SU NASELI NA KOSKU KOJA IM JE BAČENA, PA LIKUJU NAD TIME ŠTO SU NEKIMA UMANJENE PRINADLEŽNOSTI, I ŠTO JE OPASNO ODOKATIVNO I NE ULAZEĆI U SRŽ PROBLEMATIKE, UMESTO DA BRINU I VIDE ŠTA ĆE SA SOBOM, GDE SU IM OTIŠLI DOPRINOSI, ZAŠTO UMESTO ZASLUŽENE PENZIJE PRIMAJU “DEČIJE DODATKE”, KAKO DA PREŽIVE I KUDA SVE TO VODI. Uostalom, tu se ponovo potvrđuje izreka “Zavadi pa vladaj” a dok je ovakvih kao što je Karađoglu to nijednim vlastodršcima neće biti teško.

  • Gosn. Pravdoljube, vojska je sve svoje umeće, moć i znanje pokazala u poslednjem našem ratu devetesetih. Iz Slovenije ju je isteralo Lovačko udruženje, u Splitu davili vojnika na tenku, iz Kninske Krajina preterano 400 hiljada srba. Neprijatelj je iništio sve, izginuo je grdan narod, uništeni mostovi, zgrade, fabrike. “Naša vojska” kako kažete je bilo tu, a nijedan od nas pa ni vojska, nije video čak nijednog čoveka iz neprijateljske vojske. Čak nije uspešno pronadjen niti vidjen ni onaj pilot koji se katapultirao iz pogodjenog američkog “Stelta”. Kako, nije mi jasno. Ni gde je pao, ni ko ga je pokupio i spasao, da niko to nezna gde je bilo niti je vidio.
   Dakle, radi se o sasvim pogrešnoj vojnoj doktrini, kompletna odbrana zasnivana je na puški M-48, tenku i strojevom koraku. To gosn. Pravdoljube, ne igra više, Ta su vremena prošla. Sada se ratovi vode i dobijaju medju zvezdama u vazduhu, i na zemlji bez uniforme u civilu bez oružja, lobiranjem. Ali vi gosn. Pravdoljube, ostanite i dalje u svom ubedjenju. Nemam ništa protiv. Jer, svaka istina je bolna.

   • Odgovarati dalje na ovakve komentare kao što je ovaj od g. Karađogla bilo bi zaista beskorisno. Imam utisak da mnogi opijeni izgleda mržnjom ili nečem drugim često govore, a vidim i pišu o nečem što izgleda veoma slabo razumeju. Zato želim da stavim tačku na ovu za mene nepotrebnu i nekorisnu raspravu iako se radi o oblasti koju veoma dobro poznajem, ali i da zbog ovakvih kao što je Karađoglu iznesem i nekoliko nepobitnih činjenica.
    Svaka Vojska je oličenje države, a Vojska na koju Karađoglu pljuje nadživela je tri nestale države (SFRJ, SRJ i SCG). U građanskom ratu devedesetih onakva Vojska kakva je bila JNA nije ni mogla učestvovati, uostalom ni država nije bila u ratu niti je proglašeno ratno stanje, pa i sve što je izgubljeno ili propušteno da se uradi propustila je država i politika a ne vojska, i njeni starešine i vojnici. Takođe, u vojsci postoji jasna subordinacija te niko ne može delovati samostalno niti po svojoj volji, a najviše odluke u tako delikatnoj situaciji opet je moralo i trebalo donetii državno rukovodstvo. Uostalom jedna višenacionalna vojska kakva je bila JNA na koju aludira Karađoglu i nije mogla učestvovati niti sprečiti građanski rat koji su drugi izazvali i započeli i potpalili, a svaki pojedinac ili grupa koji bi bilo šta na svoju ruku pokušali, ništa ne bi mogli i bili bi odmah oštro sankcionisani, a naravno odgovarali i na sudu. Nažalost, mnogi naši oficiri i za vreme NATO agresije kad je i bilo proglašeno ratno stanje, ni krivi ni dužni optuženi su u Hagu i to onda kad su branili zemlju i izvršavali samo ono što je od njih traženo, a mogu samo zamisliti kako bi prošli oni koji bi bilo što pokušali i uradili preventivno ili na svoju ruku.
    Vojska je mnogo ozbiljna institucija da bi je shvatili i razumeli oni koji to ne mogu ili ne žele, pa nema ni potrebe da je bilo ko brani kao npr. ja i svi objektivni, realni i pravedni ljudi. A još manje da na nju zbog neke svoje lične frustracije ili mržnje, pljuju mnogi zlonamernici, neupućeni, nekakav mali Mikica (iznoseći svoje stavove kako on to zamišlja vojsku i državu), pa i g. Karađoglu. I mada bi izgleda Karađoglu i njemu slični voleli da se ona ukine moram ga razočarati da se to kod nas nikada neće i nemože deseiti, i da će naše Vojske biti sve dok bude i države. Pa ako je Vojska potrebna svim državama u svetu pa i onim koje nikada nisu ratovale niti žele, onda je valjda sasvim iluzorno pričati da li treba i nama,
    I na kraju da bi se o nečemu pričalo a još više pisalo stvari se ipak moraju dobro poznavati i moraju biti utemeljene na činjenicana a ne da ličnim utiscima i frustracijama kao što se to nažalost, i u široj javnosti kod nas često dešava. Pa zato smo i takvi kakvi jesmo.
    Dakle, naša Vojska nije ništa izgubila niti je mogla u tim okolnostima nešto znatno drugačije uraditi. A Vi g. Karađoglu ako imate drugačija saznanja ili dokaze onda bi ih trebali što pre obznaniti i proslediti nadležnim ogranima za pokretanje krivične pa i svake druge vrste odgovornosti i to za sve odgovorne organe i pojedince koji su napravili bilo kakav ozbiljniji propust ili izazvali posledice. I naravno svi mi bi tada trebali tražiti da se nadležni i odgovorni konačno primereno kazne i odgovaraju. Ne samo radi pravde i istine, nego i radii svih nas koji sa tim suosećamo ili smo sve to nečim i nekako morali trpeti.
    Ovako iznositi paušalne ocene i još gore osude i bacati ljagu na jednu takvu instituciju kao što je Vojska je potpuno neprimereno, apsolutno neutemeljeno, a čini bi se i zaista zlonamerno.
    Pozdrav, i voli, poštuj i plaćaj svoju Vojsku (da ne bi morao mnogo više plaćati tuđu, a koja ti svakako nemože i neće ništa pomoći onda kad zaista bude zatrebala). Vojska je oličenje i stub svake države koja to želi iole biti. Pravdoljub

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija