Početna Magazin Godine Šest znakova iscrpljenosti staratelja

Šest znakova iscrpljenosti staratelja

Ukoliko se primeti neki od šest znakova iscrpljenosti usled brige o starijoj osobi, treba se obratiti lekaru ili obezbediti sebi, makar kratki, odmor

Zadaci koji su vezani za brigu o starijem članu porodice često se brzo umnožavaju, što iscrpljuje i dovodi do stresa. Velika je verovatnoća da ste, ukoliko se o nekome brinete više od nekoliko sedmica, iskusili izvestan nivo iscrpljenosti. Obratite pažnju na ovih šest uobičajenih znakova iscrpljenosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako se prepoznate, bilo bi dobro da se obratite lekaru ili da razmislite o traženju načina da se, nakratko bar, odmorite od ove obaveze. 

  1. „Jednostavno ne želim da ni sa kim da pričam, niti da bilo koga vidim danas – čak ni prijatelje ni porodicu.“ Ako otkrijete da stalno odbijate komunikaciju sa ljudima, naročito sa bliskim, to bi mogao biti znak da je briga o starijoj osobi postala iscrpljujuća.
  2. „Nekada sam uživao/la u čitanju romana ali, iz nekog razloga, nijedan me više ne zanima.“ Ako vas omiljeni hobi ili razbibriga više ne interesuju, to bi moglo da ukaže da vam je potrebna pauza.
  3. „Ponekad mi je dosta staranja o mami – želim da se sve završi.“ Misli o samoubistvu ili povređivanju svog starijeg bližnjeg jesu alarmantni znaci ekstremne iscrpljenosti i moguće depresije. Treba odmah potražiti pomoć od profesionalca, stručnjaka za mentalno zdravlje ukoliko imate ovakve agresivne misli.
  4. „Hranim se čudno u poslednje vreme.“ Nenormalni načini ishrane, bez obzira da li se radi o prekomernom ili nedovoljnom unosu kalorija, mogu biti pokazatelj ekstremnog stresa.
  5. „U poslednje vreme, čudno spavam.“ Ako ne možete da zaspite noću, ili se ujutro teško budite, možda osećate posledice prevelike starateljske odgovornosti.
  6. „Prošlo je nekoliko sedmica, a ja i dalje vučem prehladu.“ Stres može da napravi haos u vašem imunom sistemu. Bolesti koje traju duže nego što bi trebalo, znaci su oslabljenog imunog sistema što može biti posledica starateljskih dužnosti.