Magazin Godine Srbija

Sedam puta više proizvođača organske hrane na jugu Srbije

Iako potrošači još uvek ne poznaju dovoljno proces i dobrobiti organski proizvedene hrane, interesovanje za nju na tržištu raste a broj proizvodjača i preradjivača organske hrane samo na jugu Srbije povećan je sedam puta za poslednje tri godine.

Ukupno 50 poljoprivrednih gazdinstava bavi se organskom proizvodnjom, objavio je danas Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. 
– Projekat za podršku proizvodnji organske hrane na jugu Srbije od kraja 2010. godine sprovodi Centar za razvoj, a finansira ga Austrijska razvojna agencija ADA. Oko 90 odsto od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju organske hrane prijavilo 2013. godine ali proizvodnja u ovim okruzima još uvek je u začetku – kaže Ljubinka Santai, vođa projekta.
U Srbiji ne postoji razvijeno tržište organske hrane gde bi takvi proizvodi mogli da se plasiraju na veliko. Razvijen proces proizvodnje imaju “Šumsko blago” iz Bresnice, kod Vranja, koje preradjuje šumsko voće i pečurke, i “Strela Kljajić” iz Leskovca koje preradjuje voće i povrće, koji su svoje proizvode februara 2013. godine izložili na Sajmu organske hrane u Nirnbergu. 
Najveće interesovanje medju poljoprivrednim proizvodjačima na jugu Srbije vlada za organsku proizvodnju voća, pre svega dunja, šljiva i aronija, i za organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija