Početna Magazin Godine Sedam puta više proizvođača organske hrane na jugu Srbije

Sedam puta više proizvođača organske hrane na jugu Srbije

Iako potrošači još uvek ne poznaju dovoljno proces i dobrobiti organski proizvedene hrane, interesovanje za nju na tržištu raste a broj proizvodjača i preradjivača organske hrane samo na jugu Srbije povećan je sedam puta za poslednje tri godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ukupno 50 poljoprivrednih gazdinstava bavi se organskom proizvodnjom, objavio je danas Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. 
– Projekat za podršku proizvodnji organske hrane na jugu Srbije od kraja 2010. godine sprovodi Centar za razvoj, a finansira ga Austrijska razvojna agencija ADA. Oko 90 odsto od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju organske hrane prijavilo 2013. godine ali proizvodnja u ovim okruzima još uvek je u začetku – kaže Ljubinka Santai, vođa projekta.
U Srbiji ne postoji razvijeno tržište organske hrane gde bi takvi proizvodi mogli da se plasiraju na veliko. Razvijen proces proizvodnje imaju “Šumsko blago” iz Bresnice, kod Vranja, koje preradjuje šumsko voće i pečurke, i “Strela Kljajić” iz Leskovca koje preradjuje voće i povrće, koji su svoje proizvode februara 2013. godine izložili na Sajmu organske hrane u Nirnbergu. 
Najveće interesovanje medju poljoprivrednim proizvodjačima na jugu Srbije vlada za organsku proizvodnju voća, pre svega dunja, šljiva i aronija, i za organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda.