Sporazum penzionerskih organizacija sa ciljem vraćanja penzija

Potpisan je Sporazum kojim je ozvaničena saradnja penzionerskih organizacija sa ciljem vraćanja penzija i poboljšanjem položaja penzionera. Sporazum su potpisali UGS Nezavisnost, Savez penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Predstavnici UGS „Nezavisnost“, Udruženja sindikata penzionera Srbije – USPS i Saveza penzionera Srbije potpisali su Sporazum o saradnji. Sporazum, potpisan 4. decembra 2019. godine, najavljuje njihovo zajedničko nastupanje pred vlastima.

Zajednički cilj jeste poboljšanje položaja penzionera, ali pre svega vraćanja otetih penzija. U pitanju je dug države do koga je došlo zbog smanjenja penzija.

Penzioneri – neprepoznata snaga

Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost je rekao u Medija centru da „neko ko nema politički kapital ne može da očekuje da će naplatiti nešto od institucija. Penzioneri u Srbiji imaju takav kapital“.

„U Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera i još oko 100.000 lica koja su zašla u godine, ali nisu ostvarila pravo na penziju. To je jedna četvrtina populacije u Srbiji, a jedna trećina biračkog tela. Ako penzioneri imaju jasnu agendu svojih zahteva, ne znam koja vlast može da zaobiđe takav uticaj“, istakao je Stojiljković.

Država penzionerima po osnovu smanjenja penzija duguje 660 miliona evra, podseća predsednik sindikata Nezavisnost. U isto vreme, „kroz razne nekontrolisane subvencije različitim grupama i pojedincima dato je oko 880 miliona evra“.

Penzioneri su, smatra Stojiljković, „snaga koja nije prepoznata u datim društvenim okolnostima“.

Nijedna vlast ne može da zanemari ovaj blok

Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, podseća da taj savez ima oko 650.000 članova. Političko i društveno mesto penzionera u Srbiji treba učiniti prepoznatljivim.

Govoreći u potpisivanju sporazuma, Savić je rekao:

„To je blok koji će zastupati najbrojniju populaciju u Srbiji, nijedna politička vlast ne može da zanemari ovoliki broj“. Dodao je da to može da bude gotovo polovina od ukupno izašlih birača na izborima.

Savić je rekao da će penzioneri tražiti da udruženje koje zastupa njihove interese bude proglašeno udruženjem od nacionalnog značaja.

Vraćanje duga na rate

Miloš Grabundžija, predstavnik Sindikata penzionera Nezavisnost, kazao je da se „stalno govori kako nam nikada nije bilo bolje, što penzioneri ne vide i ne osećaju“. Istovremeno, ne pokreće se pitanje vraćanja duga penzionerima po osnovu umanjenja penzija.

„Prema podacima Fiskalnog saveta, 14 milijardi dinara je u budžetu za 2020. godinu predviđeno za izgubljene radne sporove a 22 milijarde dinara za plaćanje kazni, što je pet puta više nego 2010. godine“. Grabundžija kaže da u isto vreme niko ne pominje vraćanje penzija.

Podsetio je da su „penzioneri pomogli državi kada je bila u krizi. Sada, kada ta država tvrdi da je iz krize izašla, ne spominje se vraćanje duga penzionerima.“

Predsednik sindikata penzionera Nezavisnost je mišljenja da treba doneti poseban zakon u vezi sa vraćanjem dela penzija. Penzioneri bi, kaže, bili saglasni i ako bi im se penzije vraćale narednih 47 meseci. Upravo je toliko meseci država od njih uzimala deo penzija.

Izvor: Danas
Fotografija: Medija centar
(Zlata Zec, Andreja Savić, Zoran Stojiljković, Miloš Grabundžija)