Početna Magazin Godine Ekonomija SAD: Starenje stanovništva je prilika za investiranje

SAD: Starenje stanovništva je prilika za investiranje

Šta sve možemo da učinimo: da investiramo, da izgradimo, da stvorimo, da razvijemo tako da služi dramatičnom porastu broja starijih konzumenata proizvoda i usluga…

Na konferenciji Milken instituta u Los Anđelesu, čulo se više poruka o poslovnim prilikama koje donose demografska kretanja u SAD, nego o problemima.

Neke od izjava bile su da se „nalazimo u središtu velike globalne kulturološke promene i da to pruža ogromne mogućnosti“, ali i da su „stariji potrošači primarni pokretači ekonomskog rasta sa 7,1 trilion dolara udela u ekonomiji SAD“.

Direktor jedne kompanije koja pruža kućnu negu za starije kaže da je pronalaženje dovoljnog broja negovatelja jedan od najvećih poslovnih izazaova sa kojima se suočavaju. Neki su primetili da najuspešniji preduzetnici u SAD danas imaju preko 60 godina, što objašnjavaju „velikim životnim iskustvom, visokom emocionalnom inteligencijom, i radnim iskustvom u radu sa različitim ljudima“.

Upućeni su i saveti kompanijama da se pozabave pitanjima penzionih programa i nege za svoje zaposlene jer će za nekoliko godina „briga o starima biti isto tako popularna kao i briga od deci tokom 1970-ih i 1980-ih“:

– Razmislite šta sve možemo da učinimo: da investiramo, da izgradimo, da stvorimo, da razvijemo tako da služi ovom dramatičnom porastu broja konzumenata proizvoda i usluga – citira Forbs jednog od učesnika konferencije.