Početna Magazin Godine Društvo Izrael stari prebrzo između generacija Aškenazi i Mizrahi Jevreja

Izrael stari prebrzo između generacija Aškenazi i Mizrahi Jevreja

U preklapanju različitih generacija Aškenazi i Mizrahi Jevreja, treba očekivati dodatne probleme za različite generacije starih u Izraelu u narednim decenijama.

Godine 2010. Izrael je došao do tačke od kada broj radno sposobnih, od 25 do 64 godine, počinje da opada – trend koji se neće skoro zaustaviti.

Takođe, broj starijih od 65 udvostručio se tokom poslednje dve decenije iako je ostao na istom procentu unutar celokupne populacije. To više nije slučaj. Tokom naredne dve decenije, udeo starih u društvu popeće se sa 10 na 14 odsto, što je preveliki rast za tako kratak vremenski period.

Ipak, Izrael je i dalje u boljoj pozicije od većine zemalja sličnog stepena razvijenosti. Danas četvoro Izraelaca radi za jednog starijeg, a za dve decenije radiće ih svega troje.

Ben-Moše, vodeći izrealski demograf, u oktobru 2013. godine završio je obimnu studiju demografskih procena za narednih 100 godina, i ona nije svetla za Izrael. „Trenutni“ problem jeste starenje generacije bejbibumera – dece Jevreja koji su došli u Izrael nakon njegovog nastanka posle Drugog svetskog rata (1948).

Međutim, kada se detaljnije zagleda u demografsku strukturu otkriva se još nešto: danas oko 80 odsto starijih od 85 godina jesu Aškenazi Jevreji (poreklom iz Istočne Evrope) koji su značajno boljeg finansijskog stanja od Mizrahi Jevreja (poreklom sa Bliskog Istoka).

U preklapanju generacija jednih i drugih, treba očekivati dodatne probleme za različite generacije starih u narednim decenijama, ističe Ben-Moše za Al Monitor.