Ekonomija Magazin Godine Svet Život i godine

SAD: Penzija ne predstavlja značajan izvor prihoda u starosti

Oko 57 odsto Amerikanaca ima manje od 25.000 dolara u štednji i investicijama, a samo polovina domaćinstava imalo bi 2.000 dolara u kešu u slučaju nužde narednog meseca…

Polazeći od činjenice da javni dug SAD iznosi preko 55.000 dolara po stanovniku, odnosno 152.000 dolara po poreskom obvezniku, novinar Fox-a podseća i na druge statističke podatke koji ne obećavaju svetlu budućnost.

– Amerika ima oko 319 miliona ljudi, od čega je oko 49 miliona penzionera, a njihov broj će rasti u narednim godinama kako se penzioniše ostatak bejbibum generacije.

– Međutim, prema podacima Borda Federalnih rezervi, skoro trećina odraslih u SAD nema ušteđevinu za penziju, i to – 19 odsto onih pred penzijom (55-64 godine).

Jedno istraživanje u SAD pokazalo je da 36 odsto sadašnjih penzionera penziju doživljava kao glavni izvor prihoda, dok 18 odsto kaže da je ona pokriva samo manji deo troškova, a čak 43 odsto smatra da one uopšte ne predstavljaju prihod za penzionere.

Oko 57 odsto Amerikanaca ima manje od 25.000 dolara u štednji i investicijama (kada se isključe penzije i vlasništvo nad nekretninom). Samo polovina domaćinstava imalo bi 2.000 dolara u kešu u slučaju nužde u toku narednog meseca, piše Fox.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija