Ekonomija Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Studentski krediti bacaju stare u siromaštvo

Preko 80 odsto starih Amerikanaca i dalje se bori da otplati dugove koje su uzeli za svoje obrazovanje…

Stari Amerikanci imaju više studentskog duga nego ikad, i verovatno je da će postati hronično problematičniji dužnici nego mlađe generacije, pokazuje nova vladina studija.

Studentski dug Amerikanaca starijih od 65 godina uvećao se šest puta od 2005. godine, i dostigao je 18,2 milijarde dolara u 2013. godini.

Preko 80 odsto starih i dalje se bori da otplati dugove koje su uzeli za svoje obrazovanje, što govori o tome da je dug narastao zahvaljujući kamatama.

Pa ipak, ukupno gledano, stari su nosioci manje količine studentskog kredita u SAD, ali mogu da posluže kao upozorenje za nove generacije koje uzimaju više dugova i veće iznose kredita. Takođe, ovi dugovi predstavljaju i veliki stres za one koji se približavaju penziji.

Oko 31 odsto studentskih kredita starijih od 65 bilo je problematično u 2013. godini, što je duplo češće nego za one koji su mlađi od 50 godina.

Ovo doprinosti dodatnom povećanju duga u začaranom krugu, piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija