Magazin Godine Srbija

Narodna skupština: Najmlađi poslanik 24 – 30 poslanika do 35 godina

Najviše je poslanika od 35 do 45 godina, njih 74, a u grupi od 25 do 35 godina njih 30, najmlađi poslanik ima 24 godine, javlja RTS…

U prilogu pod naslovom “Mladi u politici, prednost ili mana” RTS primećuje da je novi skupštinski saziv znatno podmlađen i da gotovo sve stranke u svojim redovima imaju dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake.

RTS je razgovarao sa nekoliko mladih poslanika iz različitih stranaka, kao i sa njihovim starijim kolegama poslanicima, ali se pozabavio i pitanjem uloge mladih u političkom životu Srbije od 1990-ih do danas.

Pre 2000. godine mladi su imali značajnu ulogu u rušenju vlasti, ali od tada se čini da je “opozicioni” duh mladih znatno oslabio. Komentarišući ovu pojavu, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, kaže:

– Danas mladi nemaju tu vrstu političkog i malo revolucionarnog naboja. Danas su mladi ljudi deo politčkih stranaka i u parlamentu i u političkom i širem javnom životu će biti onoliko uspešni koliko imaju kvalitete kao i svi ostali, koji su učesnici političkog života u Srbiji.

Najviše je poslanika od 35 do 45 godina, njih 74, a u grupi od 25 do 35 godina njih 30, najmlađi poslanik ima 24 godine. Mladost, sama po sebi, ne znači mnogo, kažu iskusniji parlamentarci, a stranke veruju da će skupštinski podmladak doprineti radu parlamenta.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija