Početna Magazin Godine Narodna skupština: Najmlađi poslanik 24 – 30 poslanika do 35 godina

Narodna skupština: Najmlađi poslanik 24 – 30 poslanika do 35 godina

Najviše je poslanika od 35 do 45 godina, njih 74, a u grupi od 25 do 35 godina njih 30, najmlađi poslanik ima 24 godine, javlja RTS…

U prilogu pod naslovom „Mladi u politici, prednost ili mana“ RTS primećuje da je novi skupštinski saziv znatno podmlađen i da gotovo sve stranke u svojim redovima imaju dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

RTS je razgovarao sa nekoliko mladih poslanika iz različitih stranaka, kao i sa njihovim starijim kolegama poslanicima, ali se pozabavio i pitanjem uloge mladih u političkom životu Srbije od 1990-ih do danas.

Pre 2000. godine mladi su imali značajnu ulogu u rušenju vlasti, ali od tada se čini da je „opozicioni“ duh mladih znatno oslabio. Komentarišući ovu pojavu, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, kaže:

– Danas mladi nemaju tu vrstu političkog i malo revolucionarnog naboja. Danas su mladi ljudi deo politčkih stranaka i u parlamentu i u političkom i širem javnom životu će biti onoliko uspešni koliko imaju kvalitete kao i svi ostali, koji su učesnici političkog života u Srbiji.

Najviše je poslanika od 35 do 45 godina, njih 74, a u grupi od 25 do 35 godina njih 30, najmlađi poslanik ima 24 godine. Mladost, sama po sebi, ne znači mnogo, kažu iskusniji parlamentarci, a stranke veruju da će skupštinski podmladak doprineti radu parlamenta.