Početna Magazin Godine Društvo Federacija nastavlja diskriminaciju penzionera koji žive u Srpskoj

Federacija nastavlja diskriminaciju penzionera koji žive u Srpskoj

Federacija BiH nastavlja diskriminaciju penzionera koji žive ili nameravaju da žive u Republici Srpskoj. Direktor Fonda PIO RS kaže da oni neće odgovoriti istom merom

Federacija BiH nastavlja diskriminaciju penzionera koji žive ili nameravaju da žive u Republici Srpskoj, kaže Mladen Milić, direktor Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske (Fond PIO RS), i pita zašto je Ustavni sud BiH čekao gotovo godinu dana sa objavom odluke koja je nepovoljna za Fond PIO Srpske i kojom se praktično omogućava nastavak diskriminacije.

– Fond PIO RS penzije isplaćuje u 22 zemlje sveta na četiri kontinenta i RS nikada neće odgovoriti istom merom i nećemo primeniti diskriminatorske odredbe protiv kojih se borimo gotovo celu deceniju“, tvrdi Milić. Nažalost, Federalni zavod za MIO-PIO BiH mesečno vraća u sistem isplate tek desetak korisnika, dok više od stotinu penzionera umre svakog meseca ne dočekavši penziju iz FBiH gde su radili.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za ostvarivanje penzijskog prava u Federaciji, penzioneri iz Republike Srpske moraju da nabave devet dokumenata, ali Srbi koji ovo pravo na taj način ostvare, imaju još jedan uslov: da se ne presele u Srpsku jer će u tom slučaju izgubiti pravo na penziju iz Federacije BiH. Takođe, Srbima se ne isplaćuju porodične penzije iz FBiH.

Milić za Novosti kaže da 20.600 penzionera ima pravo na isplatu iz Fonda MIO-PIO, a dosad je prihvaćeno samo 182 penzionera. Zbog primene, u protekle dve godine, penzijskog zakona u FBiH sa diskriminatorskim uslovljavanjem povratka u ovaj entitet, Fond PIO RS do sada je izgubio 846 miliona konvertibilnih maraka, što je gotovo jednogodišnji budžet ove institucije.