Društvo Magazin Godine Porodica Svet

Sad i zvanično: Bumerang-deca neće otići

Život sa roditeljima češći je u godinama tokom kriznih decenija. Zato jedan od pet mladih trenutno živi sa roditeljima u SAD, a 60% mladih prima finansijsku pomoć od roditelja

Jedan od pet mladih u svojim 20-im i na početku 30-ih godina trenutno živi sa roditeljima u SAD, a 60 odsto mladih prima finansijsku pomoć od roditelja. Sa druge strane, u prethodnoj generaciji je tek svaka deseta mlada osoba živela sa roditeljima, a tek deo njih uživao novčanu pomoć roditelja.

Skoro 45 odsto 25-godišnjaka pod teretom je duga za kredit za školovanje – prosečno 20.000 dolara, a preko polovine diplomaca sa koledža nisu zaposleni u struci ili uopšte.

Život sa roditeljima češći je u godinama tokom kriznih decenija, ali mladi danas kasnije i stupaju u brak, ako se na brak uopšte odluče, pa je i saživot sa roditeljima “zamena” za sopstvenu porodicu i međusobnu podršku koju porodica pruža kada ekonomske prilike nisu dovoljno dobre za samački život (npr, i samo kao podela kućnih poslova i troškova života).

Bumerang-deca nisu trenutni fenomen. Izgleda da će oni biti deo novog i stalnog životnog obrasca. Međutim, on može biti i koristan za ekonomiju. Da li je život sa roditeljima nakon školovanja neuspeh ili je praktični, dugoročni, finansijski potez? – pita se Njujork Tajms.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija