Ekonomija Magazin Godine Svet

Amerikanci iz penzija finansiraju autoputeve

Američki Senat omogućiće kompanijama da privremeno preusmere plaćanje doprinosa za penzije svojih zaposlenih na ime poreza koji su inače namenjeni fondu za autoputeve.

Američki Senat je velikom većinom glasova senatora iz obe partije (367 za, prema 55 protiv), usvojio plan za fond za autoputeve koji u sebi krije veoma sporno rešenje vezano za finansiranje fonda – tzv. “ravnjanje penzija” (pension smoothing).

Naime, ovaj mehanizam, prvi put korišćen za fiskalni izveštaj transporta 2012. godine, omogućava kompanijama da privremeno preusmere plaćanje doprinosa za penzije svojih zaposlenih na ime poreza koji su inače namenjeni ovom fondu.

Tako se privremeno znatno povećava federalni prihod a fond za autoputeve puni, ali, kada kompanije počnu da uplaćuju ponovo u penzione fondove radnika, uz pripadajuće kamate, poreski prihodi fonda zapravo se smanjuju.

Pesimisti kažu da će ovakav prestanak priliva ugroziti penzione fondove što može dovesti do njihovog bankrota, što bi zatim moralo da se refundira iz budžeta.

Ova mogućnost biće na snazi samo 10 meseci, ali plan omogućava da kompanije “ispeglaju” penzije sve do 2017, pa čak i do 2021. godine. Jasno je da je reč o kratkotrajnoj “popravci” koja nosi dugoročnu cenu i rizike. I ne samo to, ovim se odgađa traženje održivog rešenja za autoputeve, piše Wall Street Journal.

SAD već neko vreme muči muku sa nekada čuvenom putnom infrastrukturom koja je doprinela razvoju zemlje na mnogo načina. Ona je sada stara nekoliko decenija, dotrajala, često i nebezbedna, a novca nema čak ni za obnovu postojećeg. Zvuči poznato?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija