Dom i stanovanje Magazin Godine Zdravlje

Uticaj nadmorske visine na stopu umiranja od Alchajmerove bolesti

Osobe koje žive na većoj nadmorskoj visini mogle bi imati za 50 odsto manji rizik od umiranja od Alchajmerove bolesti u poređenju sa osobama koje žive na nižim nadmorskim visinama, zaključak je američkih naučnika.

Ovaj zaključak bi mogao da uputi i na određeni broj drugih mogućih faktora. Reč je o prvom istraživanju ove veze i neophodno je da se sprovedu dodatna istraživanja kako bi ovi rezultati bili podvrđeni.

Istraživanje je sprovedeno sa ispitanicima širom američke države Kalifornije, tokom jednogodišnjeg perioda, sa ciljem da se proceni uticaj nadmorske visine na kojoj ljudi žive na procenat smrtnosti od Alchajmerove bolesti, tj. tačnije uloga hipoksije (smanjena količina raspoloživog kiseonika) na degeneraciju mozga.

“Ova analiza ukazuje da nadmorska visina možda ima uticaja na umiranje od Alchajmerove bolesti”, napisali su naučnici, predvođeni dr Stevenom Tilkeom iz Centra za istraživanje i obrazovanje u oblasti gerijatrije, Sijetl.

Iako priznaju da ove zaključke treba još naučno proveriti, napominjući da bi nadmorska visina stanovanja mogla biti povezana sa okruženjem, životnim stilom ili činiocima vezanim za zdravstveno stanje, koji onda utiču na procenat učestalosti demencije, naučnici kažu da “nivoi kiseonika možda imaju direktan dugoročan uticaj na fiziologiju mozga“.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija