Rusija: Povećanje penzija i minimalne zarade

Rusija, izložena sankcijama, doživljava rast inflacije, ali bi, baš zbog toga mogla i da ima povećanje penzija i minimalca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Usled sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu, raste inflacija u Rusiji. Kako bi pomogao da se rast inflacije suzbije, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je povećanje penzija i minimalne zarade. Penzije i minimalne plate u Rusiji, kako prenosi agencija Rojters, trebalo bi da porastu za 10 odsto.

Ruski predsednik je odbacio tvrdnju da su svi ekonomski izazovi sa kojima se Rusija suočava povezani sa ratom, odnosno specijalnom vojnom operacijom, kako ga naziva Putin. On jeste nazvao 2022. godinu teškom za Rusiju.

„Jer u zemljama koje ne vode nikakve operacije, recimo u inostranstvu, u Severnoj Americi, u Evropi, inflacija je uporediva i, ako pogledate strukturu njihovih privreda, čak i veća od naše“, rekao je Putin.

Kako je navedeno u vesti Rojtersa, u aprilu mesecu inflacija u Rusiji je iznosila 17,8 odsto na godišnjem nivou. U istom mesecu, u Sjedninjenim Državama, stopa inflacije u je dostigla 8,3 odsto. Ovaj procenat jeste blizu četrvorodecenijskog maksimuma, ali je i dalje znatno niži od trenutne stope u Rusiji.

Trenutno, prosečna penzija u Rusiji iznosi 18.521 rublju (311 dolara), a minimalna zarada je 13.890 rublji (233 dolara) mesečno. V: (januar 2022) Rusija: Prosečna penzija 186 evra – 29 odsto prosečne plate

Do povećanje penzija i minimalne garantovane zarade trebalo bi da dođe od 1. juna 2022. godine.

Vladimir Putin je u svom obraćanju 25. maja rekao da ekonomija ima „bolju dinamiku nego što su stručnjaci predviđali“. A stručnjaci predviđaju da će ruska ekonomija „implodirati“ i da će se ruski BDP urušiti za 30 odsto do kraja 2022. godine. Ruski predsednik je dodao i da je stopa nezaposlenosti ostala stabilna na četiri odsto. On, rekao je, ne očekuje da će inflacija biti iznad 15 odsto 2022. godine.

Izvor: Euronews