Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Roboti će uzeti poslove, vlada će morati da isplaćuje plate

Automobil Tesla S koji u osnovnoj verziji za samo 6 sekundi stigne do brzine od 100km/h - dostupan je i u varijanti sa dva motora za duplo brži start

Osnivač kompanije Tesla, Elon Musk, procenjuje da je velika verovatnoća da će biti uveden minimalac koji će isplaćivati država svim stanovnicima jer će roboti i automatizacija procesa preuzeti većinu poslova.

– Nisam siguran šta drugo preostaje. Mislim da će se doći do univerzalne plate koju isplaćuje vlada – kaže Musk, vlasnik kompanije koja je čuvena po električnim automobilima, svemirskim raketama, baterijama velikih kapaciteta i solarnim crepovima.

Ova ideja dobila je na zamahu i zbog švajcarskog referenduma na tu temu leta 2016. godine kada su građani glasali da li da se uvede obavezna plata svima od 2,5 hiljada švajcaraca. Ideja jeste odbačena ali je priča o univerzalnom primanju za sve građane oživela.

Naravno, ova ideja ne ukida niti odbacuje mogućnost da građani ostvare dodatne prihode, već samo postavlja osnovnu granicu za sve, bez obzira da li su zaposleni ili ne, sa prvenstvenim ciljem da podigne standard i poveća jednakost stanovništva kroz ostvarivanje minimalnog komfora za sve građane.

Istog leta čak je i Barak Obama, predsednik SAD, pomenuo da će verovatno doći do debate u narednih 10 ili 20 godina na temu univezalne plate.

Zanimljivo je da, uz sve najave, ljudi i dalje ne razmišljaju previše o tome da su već danas dostupne i da se polako uvode tehnologije koje ukidaju brojna radna mesta.

Na primer, u Britaniji postoji program koji sam piše žalbe na kazne za parkiranje, u finalnoj fazi su automatizovani sistemi za samostalno kretanje drumskih vozila što bi značilo da neće više biti vozača u javnom prevozu, kamiondžija, vozača turističkih autobusa…

Lako možemo zamisliti i zubarsku stolicu koja radi na žeton i samostalno snima vilicu, popravlja, vadi ili pravi zube – bez umora, 24 sata dnevno, uz osnovno održavanje materijala.

Programi danas samostalno pišu i nove programe pa ni IT nije baš tako perspektivno zanimanje, osim za istinske programere koji bolje barataju matematikom nego specifičnim programskim jezicima.

Razmišljate li kako će ova promena uticati na vaš posao i profesiju?

Automatizacija i internet stvari, 21. vek po majstor Dači


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija